Барна справа та робота сомельє (ГРС)

Спеціальність:
ГРС
СВО:
Бакалавр
Курс:
3
Провідний викладач:
Карман Тетяна Вікторівна

Мета – формування у студентів професійних знань в області технології напоїв та формування у студентів бакалаврського рівня знань та вмінь з організації роботи різних барів та обслуговування в них споживачів.

Завданням навчальної дисципліни «Барна справа і робота сомельє» є отримання студентами теоретичних знань, щодо основних положень діяльності та організації роботи барів різних видів, а також набуття студентами практичних навиків і вмінь в розв’язанні виробничих ситуацій та організації роботи з алкогольними напоями.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:
– основні поняття, терміни та визначення, що є характерними для закладів ресторанного господарства типу бар;
– правила професіональної етики працівників сфери послуг, як базисного елементу підвищення рівня обслуговування в барах в умовах зростання конкуренції;
– структуру приміщень барів різних типів;
– види барних стійок, їх устаткування та правила їх експлуатації;
– правила експлуатації встановленого в барі обладнання;
– призначення та характеристику барного посуду;
– устаткування та інвентар необхідний для ефективної праці бармена;
– історію виникнення алкогольних напоїв та їх типологію;
– теоретичні і практичні основи організації роботи з алкогольними напоями;
– технологічні прийоми відпуску алкогольних та безалкогольних напоїв, які входять до асортименту різних типів барів;
– правила і терміни зберігання алкогольних напоїв;
– процеси виробництва основних базових алкогольних напоїв та їх класифікацію;
– процеси виробництва вин та їх класифікацію;
– класифікацію слабоалкогольних та безалкогольних напоїв;
– класифікацію, методи та техніку приготування змішаних напоїв;
– гарнірування та правила подавання напоїв;
– особливості складання винної карти, та її збалансованість з картою страв;
– правила та особливості проведення дегустації вин;
– вимоги до зберігання алкогольних та безалкогольних напоїв;
– правила еногастрономії;
– основні правила приготування, оформлення та подавання змішаних напоїв;
– організацію обслуговування споживачів, та роль бармена у процесі обслуговування;
– кваліфікаційні вимоги до працівників бару.

вміти:
– використовувати нормативну документацію на харчові продукти, проводити інформаційний пошук в науковій літературі та інших джерелах науково-технічної інформації;
– формувати знання з наукових основ зберігання і вживання алкогольних напоїв шляхом поглибленого вивчення впливу такої продукції на організм людини;
– підбирати необхідне барне устаткування, інвентар та посуд залежно від концептуального направлення бару і здійснювати необхідні розрахунки;
– вирішувати і аналізувати різні виробничі ситуації, які виникають в процесі обслуговування споживачів;

мати навички:
– використання нормативно-правових документів, навчально-методичної, наукової та  іншої літератури щодо вивчення відповідної тематики;
– володіння технікою наливання основних базових напоїв та технікою приготування коктейлів при обслуговуванні, використовуючи відповідні методи;
Робоча програма з дисципліни “Наукове обгрунтування безвідходних технологій консервованих продуктів” (3 ГРС)