Мета дисципліни «Харчові та дієтичні добавки» – формування необхідних теоретичних знань про харчові та дієтичні добавки, їх класифікацію, склад, роль в харчових технологіях та харчуванні, оцінку з точки зору токсикології і медико-біологічних вимог.
Завданнями дисципліни є:
- ознайомити студентів із сучасними уявленнями щодо ролі харчових та дієтичнихдобавок у створенні продуктівмасового та спеціального призначення;
- з’ясувати фізіологічні функції механізми дії добавок на організм людини з позиції сучасних знань їхнього складу, будови та взаємодії з іншими харчовими компонентами;
- надати необхідні теоретичні та практичні знання з технологій отримання добавок.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- основнікласи харчових добавок;
- хімічну природу основних представниківхарчових добавок;
- переваги і недоліки натуральних і синтетичних харчових добавок;
- роль дієтичних добавок в сучасному харчуванні, принципи створення функціональних продуктів харчування;
вміти:
- пояснити призначення кожної харчової добавки, присутньої в конкретному продукті;
- підібрати найбільш адекватні харчові добавки для поліпшення якості конкретного продукту.
Робоча програма з дисципліни Харчові та дієтичні добавки (ГРС)