Харчові і дієтичні добавки та товарознавство продовольчих товарів та тари (ХТ)

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
Провідний викладач:
Кюрчева Людмила Миколаївна

исципліна «Харчові і дієтичні добавки та товарознавство
продовольчих товарів та тари » – формування необхідних теоретичних знань про
харчові та дієтичні добавки, їх класифікацію, склад, роль в харчових технологіях та
харчуванні, оцінку з точки зору токсикології і медико-біологічних вимог. Навичок у
галузі товарознавства продукції сільського господарства, необхідних для успішної
діяльності фахівців в умовах ринкових відносин; формування у студентів знань
напрямів реалізації високоякісної продукції у відповідні терміни, управління якістю
продукції у рамках як національних, так і міжнародних систем.

Завданнями дисципліни є:
– ознайомити студентів із сучасними уявленнями щодо ролі харчових та
дієтичних добавок у створенні продуктів масового та спеціального призначення;
– з’ясувати фізіологічні функції механізми дії добавок на організм людини з
позиції сучасних знань їхнього складу, будови та взаємодії з іншими харчовими
компонентами;
– надати необхідні теоретичні та практичні знання з технологій отримання
добавок.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
˗ основні класи харчових добавок;
˗ хімічну природу основних представників харчових добавок;
˗ переваги і недоліки натуральних і синтетичних харчових добавок;
˗ роль дієтичних добавок в сучасному харчуванні, принципи створення
функціональних продуктів харчування;
– товарознавчу характеристику та правила транспортування, реалізації свіжої
плодоовочевої продукції;
– основні методи та показники оцінювання якості товарної продукції
рослинництва;
– характеристику основних видів тари та її значення для пакування продуктів;
– вимоги, види та маркування товарів;
– вимоги до пакувальних матеріалів;
вміти:
˗ пояснити призначення кожної харчової добавки, присутньої в конкретному
продукті;

˗ підібрати найбільш адекватні харчові добавки для поліпшення якості
конкретного продукту. формувати, оцінювати, готувати до реалізації та переробки
партію плодоовочевої продукції різного цільового призначення;

– розподіляти запропоновані пакувальні матеріали та тару відповідно до їх
класифікації за призначенням;
– визначати якість харчових продуктів, тари й пакувальних матеріалів та
проводити їх експертизу;
– прийняти полімерну тару відповідно до документації на неї;
– зробити висновок щодо можливості повторного використання
транспортної тари;
– здійснити маркування транспортної тари.

Робоча програма з дисципліни Харчові і дієтичні добавки та товарознавство продовольчих товарів та тари (ХТ)

Силлабус з дисципліни Харчові і дієтичні добавки та товарознавство продовольчих товарів та тари (ХТ)