Мікробіологія (ХТ)

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
2
Провідний викладач:
Бандура Ірина Іванівна

Мікробіологічні основи безпечності житлових приміщень і виробництва харчової продукції – це комплекс біотехнологічних, санітарно-гігієнічних процедур та контролюючих заходів, які мають за мету забезпечити вимоги суспільства щодо здорового способу життя та отримання якісних, корисних і безпечних продуктів з цікавими смаковими властивостями.
Готельно-ресторанні підприємства – зона підсиленого мікробіологічного контролю та створення умов щодо усунення мікробіологічних уражень жилих приміщень та харчової продукції на всіх етапах її виробництва. Спеціалісти готельно-ресторанної справи повинні мати необхідні знання щодо особливостей будови і життєдіяльності мікроорганізмів, знати основи біотехнологій з використанням мікроорганізмів, володіти методами санітарно-гігієнічної профілактики і контролю за мікробіологічним станом підприємства.
Метою дисципліни “Мікробіологія (в комплексі з навчальною практикою)” є – оволодіння теоретичними основами загальної і спеціальної мікробіології, формування наукового світогляду про різноманіття світу мікроорганізмів, їх ролі в природі і господарській діяльності людини; опанування практичних навичок мікробіологічного контролю виробництва харчової галузі та технікою роботи з мікроорганізмами, як технічними так і збудниками аліментарних інфекцій.
Завдання дисципліни: надати майбутнім фахівцям необхідних теоретичних знань з основ технічної, загальної і спеціальної мікробіології; сформувати навички роботи з мікроорганізмами, проведення санітарно-гігієнічних процедур на підприємстві; пояснити роль мікробіологічного контролю у загальній системі керування якістю харчової продукції.
Предмет вивчення: методи мікробіологічної біотехнології і процеси харчових виробництв із застосуванням мікроорганізмів.
Об’єктами вивчення є: мікроорганізми, їх морфологічні, екологічні особливості, методики контролювання санітарно-показових мікроорганізмів на
підприємствах харчової галузі, нормативні документи щодо мікробіологічної безпеки харчової продукції на всіх етапах виробництва, зберігання, реалізації та утилізації відходів.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:
– історію розвитку мікробіології;
– сучасний рівень і перспективи її розвитку в Україні та за її межами;
– основи морфології, анатомії, систематики, фізіології, генетики і селекції, екології мікроорганізмів;
– особливості метаболізму у різних груп мікроорганізмів та шляхи його цілеспрямованого регулювання з метою одержання високоякісних продуктів;
– використання мікроорганізмів у промисловості;
– основи санітарії, гігієни та мікробіологічного контролю виробництв.
Вміти:
– виділяти з природних субстратів, харчових продуктів, технологічного одягу фізіологічні групи мікроорганізмів;
– виготовляти тимчасові і постійні препарати та мікроскопувати їх за різного збільшення;
– працювати з імерсійною системою мікроскопа;
– аналізувати санітарно-гігієнічний стан об’єкта;
– приготувати поживні середовища для штучного культивування мікроорганізмів та для проведення мікробіологічних аналізів;
– знезаражувати мікроорганізми методом стерилізації;
– використовувати встановлені закономірності розвитку мікроорганізмів з метою забезпечення високої ефективності технологічних процесів та зниження собівартості виробництва готової продукції за мінімального екологічного впливу на навколишнє середовище;
– запроваджувати у виробництво передові технології енергозберігання, спрямовані на підвищення якості та конкурентоспроможності готової продукції харчової галузі.

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ для ХТ