Оптимізація технологічних процесів галузі

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Магістр
Курс:
Провідний викладач:
Кулик Аліна Степанівна

Основною метою дослідження або розроблення будь-якого технологічного процесу є визначення оптимальних умов його дії. Пошук шляху до цього виконуєть-ся з використанням математичних моделей технологічних процесів і структур та ме-тодів оптимізації цих моделей, що вивчається в дисципліні «Оптимізація технологі-чних процесів галузі».
Мета навчальної дисципліни «Оптимізація технологічних процесів галузі» – навчити студента ставити задачу оптимізації на базі відомої математичної моделі процесу або структури консервного виробництва, розв’язувати її за допомогою пер-сонального комп’ютера і використовувати результати у дослідженнях, проектуванні або керуванні технологічними об’єктами. Дисципліна використовує знання, отримані студентами з алгоритмізації та про-грамування, а також у роботі з пакетами прикладних програм під час вивчення дис-ципліни «Комп’ютерна техніка і програмування» і «Математичне моделювання на ЕОМ», спеціальних дисциплін і може бути використана в дипломному проектуван-ні.
Студенти повинні знати:
− умови для постановки задачі оптимізації;
− основні математичні моделі консервного виробництва і способи їх вико-ристання для оптимізації;
− методи побудови оптимального плану в експерименті;
− числові методи рішення оптимізаційних задач математичних моделей процесів і технологічних систем;
вміти:
− вибрати потрібний параметри оптимізації для конкретного об’єкта виро-бництва;
− вибрати параметри оптимізації та поставити обмеження на них;
− використовувати пакети прикладних програм у процесі оптимізації тех-но- логічних задач;
− розробити план оптимального експерименту з рухом до екстремуму ме-тодом крутого сходження;
− виконувати системний аналіз і оптимізацію технологічних систем і про-цесів консервного виробництва.
мати навички:
– використання методів і функцій оптимізації в середовищі пакету Mathcad на ПК;
– розроблення алгоритмів методів оптимізації математичних моделей процесів і структур харчових виробництв і їх використання у навчальному процесі і на вироб-ництві.

Робоча програма з дисципліни “ОТПГ”

Силабус з дисципліни “ОТПГ”

Методичка практика з ОТПГ