Основи фізіології та гігієни харчування

Спеціальність:
ГРС
СВО:
Бакалавр
Курс:
2
Провідний викладач:
Жукова Валентина Федорівна

Мета. Метою вивчення дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» є формування у студентів системи знань щодо впливу їжі та її компонентів на функціонування основних фізіологічних систем організму.

 Завданнями дисципліни є розкриття фізіолого-гігієнічного впливу харчових продуктів і нутрієнтів на стан здоров’я та функції організму, що дозволить майбутнім спеціалістам організувати виробництво кулінарної продукції та сприятиме формуванню оптимального харчового статусу населення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

– основні особливості складу і функціональних властивостей продуктів харчування, їх вплив на механізми метаболізму і фізіологічні процеси в організмі здорової та хворої людини;

– функції і процеси життєдіяльності організму в цілому, його органів, тканин, клітин;

– особливості перетворення в організмі людини нутрієнтів їжі на енергію та структурні елементи тіла, вплив характеру харчування на стан здоров’я, оптимальні норми харчування відповідно до стану організму за конкретних умов існування;

– особливості впливу аліментарного фактора на організм людини і заходи щодо попередження захворювань і зміцнення здоров’я та збільшення тривалості активного життя шляхом впровадження принципів раціонального харчування і вимог до якості і безпеки споживаних харчових продуктів;

вміти:

– володіти методикою реалізації законів раціонального харчування, вимог до харчового раціону, режиму харчування та умов прийому їжі при організації харчування у закладах ресторанного господарства;

– складати харчові раціони для різних груп населення з урахуванням віку, статі, характеру праці, фізіологічної та харчової цінності страв і продуктів харчування.

Робоча програма_Основи фізіології і гігієни харчування

Методичні вказівки_ОФГХ

Презинтація Дисципліни