Овочівництво, баштанництво та грибівництво

Спеціальність:
Агрономія
СВО:
Бакалавр
Курс:
3
Провідний викладач:
Бандура Ірина Іванівна

Метою навчальної дисципліни „Овочівництво, баштанництво та грибівництво” є  пізнання природи овочевих рослин, грибів їх походження, вивчення індивідуального розвитку, опанування технології вирощування розсади,  технології виробництва овочевих та баштанних культур, як цінної продукції харчування населення та сировини для переробної промисловості і розуміння того, що кожна конкретна технологія, це цілісна чітко визначена і науково-обгрунтована система  з комплексом доцільних, взаємопов’язаних елементів.

Основними завданнями навчальної дисципліни „Овочівництво, баштанництво та грибівництво”є:

– формування теоретичних знань з біології розвитку овочевих рослин, їх відношення до факторів навколишнього середовища;

-отримання теоретичних і практичних знань із сучасних технологій вирощування овочевих культур, способів поліпшення якості продукції та заходів щодо її підтримання, а також способів скорочення затрат праці й засобів виробництва в процесі вирощування.

Передбачає опанування знаннями, вміннями та навичками вирішування технологічних питань згідно вимог розвитку галузі на основі інтенсифікації спеціалізованих господарств, використанні досягнень науки та провідного вітчизняного та світового досвіду, потреб промисловості і населення в продукції овочівництва та з метою експорту стандартної продукції.

 

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

Знати:

–  стан і перспективу розвитку овочівництва;

– значення, ботанічний склад і класифікацію, морфологічні ознаки та  біологічні особливості овочевих культур, способи розмноження;

– адаптивність до факторів зовнішнього середовища;

– закономірності росту, розвитку та плодоношення;

-загальні прийоми агротехніки овочевих культур;

– шляхи і способи покращення якості продукції;

– сучасні технології вирощування високих врожаїв екологічно придатних овочевих культур у різних агрокліматичних зонах при збереженні родючості грунтів;

– способи скорочення енергоємності і капіталомісткості виробництва.

 

Вміти:

– визначати норми висіву насіння, розсади овочевих культур;

-оцінювати потенційні можливості сучасних сортів і гібридів з метою подальшого максимального їх використання через оптимізовані технології вирощування;

-враховуючи біологію росту та розвитку овочевих культур, сортимент, сівозміни, набір сільськогосподарської техніки в конкретній грунтово-кліматичній зоні вибирати і оцінювати придатність площ для овочівництва;

-розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування овочевих культур;

-здійснювати біологічний контроль за станом посівів овочевих культур і керувати процессами формування врожаю;

– забезпечувати високу економічну ефективність упровадження технологій і їх екологічну чистоту та безпечність в різних грунтово-кліматичних умовах України.

  Отримати навички: розрізняти овочеві культури за насінням, за сходами і продуктивними органами;

визначення сортів овочевих культур за головними апробаційними ознаками; складати технологічні карти вирощування овочевих культур враховуючи конкретні грунтово-кліматичні умови.

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ