Стандартизація, метрологія, сертифікація і управління якістю продукції

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
1
Провідний викладач:
Бандура Ірина Іванівна

Мета навчальної дисципліни “Стандартизація, метрологія, сертифікація і управління якістю продукції” (СМСУЯП) — опанувати науково-теоретичні принципи історичного розвитку системи якості, методологічні та організаційні положення сучасної стандартизації і сертифікації продукції та послуг, основи метрологічного забезпечення контролю за якістю і безпечністю продукції та послуг, одержання, обробки і нагромадження вимірювальної інформації, основні принципи і схеми сучасної сертифікації продукції і послуг відповідно до світових вимог; ознайомитися з основними вимогами до іспитових лабораторій і порядком їхньої акредитації.

Завданнями дисципліни є: надати майбутнім фахівцям необхідних теоретичних знань з основ стандартизації і сертифікації показників якості продукції та послуг, методів оцінювання її рівня, тенденцій розвитку міжнародної системи стандартизації і сертифікації, здійснити формування навичок роботи з чинною нормативно-технічною документацією на шляху розв’язання практичних завдань стандартизації і сертифікації продукції та послуг. У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– основні закони України, що визначають діяльність у сфері стандартизації та метрологічного забезпечення якості та харчової безпеки;
– міжнародну та національну системи організації робіт у сфері стандартизації , метрології а сертифікації продукції і послуг;
– критерії та систему оцінки якості продукції і послуг, сучасні методи контролю показників якості продукції і послуг;
– принципи управління якістю на всіх типових стадіях життєвого циклу, взаємозв`язок якості і конкурентоспроможності продукції і послуг;
– основну мету, задачі і принципи стандартизації, їхні особливості на сучасному етапі;
– основні терміни і визначення у сфері стандартизації, метрології, сертифікації і управління якістю.
– теоретичні основи і особливості сучасної практики управління і забезпечення якості продукції на підприємствах і організаціях АПК України
– основні положення і структуру державної системи сертифікації УкрСЕПРО;
– вимоги до лабораторій у процесі їхньої акредитації
– сучасні вимоги щодо безпеки виробництва харчової продукції і принципи впровадження контролювання безпечності сільськогосподарської продукції на всіх етапах переробки.

вміти:
– вільно орієнтуватися у системі класифікації та підготовки нормативних документів у сфері стандартизації, метрології, сертифікації і управління якістю;
– вміло здійснювати пошук інформації, необхідної в процесі розробки і застосування стандартів на вироби;
– вибирати (формувати) показники якості продукції і послуг;
– вимірювати показники якості предметів (продукції і т.п.) і процесів (послуг, праці, вимірів, рішень і т.п.);
– скласти проект технічних умов на продукцію або послугу;
– визначити критичні точки контролю на етапах виробництва харчової продукції;
– орієнтуватися в основних правилах функціонування систем якості, які використовують у різних країнах.

Робоча програма з дисципліни Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю продукції – 1

Силлабус з дисципліни Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю продукції