Технологія бродильних виробництв

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
3
Провідний викладач:
Загорко Надія Петрівна

Дисципліна «Технологія бродильних виробництв» є базовою у підготовці здобувачів вищої освіти зі спеціальності «Харчові технології». Об’єктом вивчення дисципліни є технологія і організація виробничого процесу отримання продукції. Предметом вивчення є сировина, технологічні операції з обробки сировини, напівфабрикатів і отримання готового продукту, чинники, які впливають на якість проведення технологічних операцій та стан готового продукту, правові основи ведення діяльності у галузі.
Метою вивчення дисципліни є одержання здобувачами знань методів організації виробничих процесів забезпечуючи випуск високоякісної продукції з гарантованим ступенем безпеки для людини і мінімальними витратами сировини та енергетичних ресурсів та набуття навичок контролю технологічних процесів, дослідження якості сировини, напівфабрикатів і готового продукту.
Завдання дисципліни – надати здобувачам теоретичних знань і практичних вмінь з шляхом послідовного викладання сучасних передових технологічних рішень, що лежать в основі бродильних виробництв, зокрема в виробництвах спирту та пива, вина та пекарських дріжджів, безалкогольному та лікеро-горілчаному виробництві.
У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач повинен
знати:
– кваліфікацію та властивості різних типів вин;
– характеристику та вимоги стандартів на основну сировину (виноград, плоди, ягоди) з врахуванням сортів та зон її вирощування, допоміжну сировину та матеріали, а також на цільові продукти виробництва;
– способи транспортування сировини та переробки її на сусло, шляхи підвищення якості продукції та зниження її собівартості;
– основи технологічних процесів та практику їх застосування у виноробстві;
– систему та методи хіміко-технологічного, мікробіологічного та санітарно-гігієнічного контролю, а також мати уявлення про систему сертифікації продукції та атестації виробництва;
– наукові основи та сучасну технологію переробки вторинних матеріальних ресурсів у виноробстві.
вміти:
– визначати показники технічної зрілості винограду, ампелографічної та увологічної характеристик винограду;
– оцінювати якість цільової продукції виноробства, а також вторинних продуктів, одержаних із його відходів, згідно діючих стандартів з врахуванням рівнів безпеки;
– складати матеріальний баланс основного та допоміжних виробництв, в тому числі з використанням сучасної комп’ютерної техніки;
– складати принципові та апаратурно-технологічні схеми виробництва і вести розрахунок купажів.

 

Робоча програма з дисципліни “Технологія бродильних виробництв”

Робоча програма з дисципліни “Технологія бродильних виробництв” (2с)