Технологія цукрового виробництва, жирів та жирозамінників (ХТ)

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
4
Провідний викладач:
Гапріндашвілі Нона Арчилівна

Метою навчальної дисципліни “Технологія цукрового виробництва, жирів та жирозамінників” є формування у студентів професійних знань і умінь із технології цукрового виробництва, як під час переробки цукрового буряку та цукрової тростини, так і для отримання цукру-піску високої якості і біологічної цінності. Здатних виготовляти високоякісну продукцію згідно з опанованими сучасними технологіями, приймати рішення щодо виконання технологічних процесів і розроблення складу і технологій виготовлення конкурентоспроможних олійно-жирових продуктів (рафінованої та нерафінованої олії, маргарину, майонезу, тваринних жирів).
Завданням є вивчення складу та властивостей сировини цукрового виробництва, технологічних процесів під час отримання бурякової стружки, вивчення схеми отримання дифузійного соку, його очищення, згущення, ознайомлення з основними теоріями кристалізації сахарози та вивчення процесів отримання цукру-піску; утворення і використання побічних продуктів цукрового виробництва (меляси); вивчення способів отримання цукру з цукрової тростини, складу і властивостей тросникового цукру-сирцю та отримання з нього цукру-піску; вивчення технологічних процесів виробництва цукру-рафінаду.
Результатом опанування дисципліни студентами є комплекс знань та практичних навичок, студент повинен знати:
– вимоги до сировини для цукрового виробництва згідно з чинною документацією;
– біохімічні та фізико-хімічні процеси під час переробки цукрового буряку та цукрової тростини;
– технологічні схеми ключових етапів цукрового виробництва;
– вимоги до готової продукції згідно з чинною документацією;
– методи оцінювання сировини та готової продукції;
– умови та терміни зберігання готової продукції;
– сучасні прогресивні технології цукрового виробництва;
– використання побічних продуктів.
– -визначення оптимальних технологічних показників процесу гідратації – нейтралізації, відбілювання, дезодорації рослинної олії;
– – физико-хімічні і технологічні властивості і особливості сировини для виробництва жирів і жирозамінників;
– – теоретичні основи, технологію і організацію виробництва жирів і жирозамінників;
– -правила приймання і методи відбору проб, методи оцінки якості і дефекти сировини, матеріалів і готової продукції;
– – основи організації діяльності і управління виробництвом.
вміти:
– оцінювати сировину і готову продукцію згідно з вимогами чинної документації;
– складати технологічні схеми і діаграми та компонувати необхідне обладнання для цукрового виробництва;
– проводити розрахунки продуктів цукрово-рафінадного виробництва;
– виготовляти цукрові продукти.
– організовувати і вести технологічні процеси виробництва жирів і жирозамінників відповідно до технологічної документації;
– -забезпечувати випуск продукції стандартної якості;
– розробляти технологічний процес виробництва жирів і жирозамінників відповідно до нормативної і технологічної документації;
– визначати якість сировини, матеріалів і готової продукції.

Робоча програма з дисципліни Технологія цукрового виробництва, жирів та жирозамінників (ХТ)