Метою дисципліни «Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» є вивчення технологій виробництва хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, основних стадій технологічних процесів виробництва, пошук резервів підвищення ефективності виробничого процесу та виходу якісної готової продукції, впровадження досягнень вітчизняної та за-рубіжної науки та техніки у харчову галузь, оволодіння практичними навичками раціональної організації виробничих процесів на підприємствах хлібопекарної, макаронної, кондитерської та харчоконцентратної промисловості.
Завданням вивчення цієї дисципліни є формування у студентів глибоких теоретичних та практичних умінь із технологій виробництва та оцінки якості хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів; розроблення раціональних технологічних заходів, що сприяють підвищенню виходу готової продукції, забезпечують переробку сировини і одержання якісних харчових продуктів, забезпечення необхідних знань студентів для контролю технологічних процесів виробництва; формування наукового підходу до розв’язання проблем виробництва харчових продуктів. Це відповідає вимогам до якості знань та вмінь особи, яка здобуває освітній рівень бакалавра з харчових технологій га інженерії.
У результаті вивчення навчальної дисципліни «Загальні технології харчової промисловості. Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» (складова частина) студенти повинні
знати:
- технологію виробництва харчових продуктів з рослинної та тваринної сировини;
- види, хімічний склад і властивості сировини;
- основні властивості сировини, що впливають на технологічні процеси і якість готової продукції;
- асортимент і групову характеристику хлібних, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів;
- вимоги до якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції та основні положення відповідних національних стандартів;
- методи оцінювання якості продукції, ознаки недоброякісності виробів та способи підвищення якості готової продукції;
- санітарні вимоги до виробничих приміщень, обладнання та технологічних процесів;
- правила промислової безпеки харчових виробництв.
На підставі набутих знань із технології зберігання і переробки зерна та виконання відповідних завдань студенти повинні вміти:
- використовувати знання фізико-хімічних основ і загальних принципів переробки рослинної сировини в технологіях виробництва харчових продуктів;
- розробляти технологічні схеми виробництва продукції та підбирати обладнання;
- визначати витрати сировини і вихід готової продукції, розраховувати виробничі рецептури;
- застосовувати прикладні програми для проведення розрахунків та управління технологічним процесом на ЕОМ;
- розробляти заходи із попередження дефектів готових виробів;
- забезпечити дотримування санітарних вимог та правил гігієни при виробництві, зберіганні і реалізації хлібобулочної, макаронної, кондитерської продукції та харчоконцентратів.
Силлабус з дисципліни Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів (ХТ)