Загальні технології харчової промисловості. Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів (ХТ)

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
3
Провідний викладач:
Григоренко Олена Віталіївна

Метою дисципліни «Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» є вивчення технологій виробництва хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, основних стадій технологічних процесів виробництва, пошук резервів підвищення ефективності виробничого процесу та виходу якісної готової продукції, впровадження досягнень вітчизняної та за-рубіжної науки та техніки у харчову галузь, оволодіння практичними навичками раціональної організації виробничих процесів на підприємствах хлібопекарної, макаронної, кондитерської та харчоконцентратної промисловості.

Завданням вивчення цієї дисципліни є формування у студентів глибоких теоретичних та практичних умінь із технологій виробництва та оцінки якості хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів; розроблення раціональних технологічних заходів, що сприяють підвищенню виходу готової продукції, забезпечують переробку сировини і одержання якісних харчових продуктів, забезпечення необхідних знань студентів для контролю технологічних процесів виробництва; формування наукового підходу до розв’язання проблем виробництва харчових продуктів. Це відповідає вимогам до якості знань та вмінь особи, яка здобуває освітній рівень бакалавра з харчових технологій га інженерії.
У результаті вивчення навчальної дисципліни «Загальні технології харчової промисловості. Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» (складова частина) студенти повинні

знати:

  • технологію виробництва харчових продуктів з рослинної та тваринної сировини;
  • види, хімічний склад і властивості сировини;
  • основні властивості сировини, що впливають на технологічні процеси і якість готової продукції;
  • асортимент і групову характеристику хлібних, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів;
  • вимоги до якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції та основні положення відповідних національних стандартів;
  • методи оцінювання якості продукції, ознаки недоброякісності виробів та способи підвищення якості готової продукції;
  • санітарні вимоги до виробничих приміщень, обладнання та технологічних процесів;
  • правила промислової безпеки харчових виробництв.

На підставі набутих знань із технології зберігання і переробки зерна та виконання відповідних завдань студенти повинні вміти:

  • використовувати знання фізико-хімічних основ і загальних принципів переробки рослинної сировини в технологіях виробництва харчових продуктів;
  • розробляти технологічні схеми виробництва продукції та підбирати обладнання;
  • визначати витрати сировини і вихід готової продукції, розраховувати виробничі рецептури;
  • застосовувати прикладні програми для проведення розрахунків та управління технологічним процесом на ЕОМ;
  • розробляти заходи із попередження дефектів готових виробів;
  • забезпечити дотримування санітарних вимог та правил гігієни при виробництві, зберіганні і реалізації хлібобулочної, макаронної, кондитерської продукції та харчоконцентратів.

Робоча програма з дисципліни Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів (3 ХТ)

Робоча програма з дисципліни Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів (2 сХТ)

Силлабус з дисципліни Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів (ХТ)