МЕТА дисципліни – здобуття майбутніми фахівцями теоретичних та практичних знань і навичок у галузі технології консервування, навчання студентів теоретичним основам процесу сушіння, необхідних для успішної діяльності фахівців харчової технології в умовах ринкових відносин; вивчення студентами
Результатом опанування дисципліни студентами є комплекс знань та практичних навичок:
знати:
– теоретичні основи сушіння, варіанти сушильних процесів, конструкції сушильних установок;
– характеристики сировини як об’єкта сушіння, хімічний склад сировини,
– технологічні вимоги до сировини для сушіння;
– підготовку сировини до сушіння: миття сировини, сортування, інспекція і калібрування сировини, очищення сировини від шкірки і неїстівних частин, різання сировини, бланшування сировини, хімічна обробка сировини;
– обробку сировини після сушіння: подрібнення, сортування по розміру і щільності, відділення металевих домішок і контроль, сортування за кольором, упаковку;
– технологію сушіння окремих видів сировини рослинного походження.
вміти:
– на практиці застосовувати отримані знання для теоретичних розрахунків сушильних апаратів і експериментальних досліджень процесів сушіння різного харчової сировини;
– виконувати основні розрахунки і складати необхідну технологічну документацію процесів сушіння і сушильних установок;
– проводити порівняльний техніко-економічний аналіз конструктивних рішень конкретних процесів сушіння;
– визначати оптимальні технологічні параметри процесу сушіння різних видів сировини.