Технологія вирощування продукції рослинництва та тваринництва

Спеціальність:
ЕК
СВО:
Бакалавр
Курс:
2
Провідний викладач:
Андрущенко Микола Васильович

Мета дисципліни – формування у студентів знань про основні складові інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур в різних природно-кліматичних зонах України, про застосування різних агротехнічних прийомів з метою поліпшення родючості ґрунтів, зниження ерозійних процесів, збільшення врожайності, про економічну доцільність застосування добрив, пестицидів. Навчити студентів оцінювати продуктивні якості сільськогосподарських тварин, визначати потребу в кормах, оперувати показниками відтворення стада. Завданнями дисципліни є вивчення:
– визначати напрям і ступінь продуктивності тварин за результатами оцінювання їх за екстер’єром.
– Оцінювати якість корму щодо придатності для згодовування тваринам окремого виду, віку з врахуванням їх фізіологічного стану.
– Основні технологічні параметри виробництва сільськогосподарської продукції.
– Контроль технологічних параметрів і безпечності харчових продуктів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен Знати основи земельного законодавства України, процес утворення і накопичення гумусу, засоби регулювання родючості ґрунту в різних природно-кліматичних регіонах України, введення і освоєння сівозмін, основні заходи боротьби з шкідливими організмами, види органічних і мінеральних добрив і систему їх застосування, основи насінництва, класифікацію, загальну характеристику зернових культур і технологію їх вирощування; класифікацію, загальну характеристику і технології вирощування технічних, кормових, основних овочевих культур; біологічні особливості сільськогосподарських тварин; методи оцінювання поживності кормів, їх класифікацію та характеристику; технологію виробництва тваринницької продукції; загальну будову та робочий процес засобів механізації; вміти розробляти структуру посівних площ і схем сівозмін, складати систему обробітку ґрунту рід культури сівозміни, розраховувати норми внесення добрив під запланований врожай, визначати посівні якості насіння і норми висіву, визначати фази розвитку і родові відміни зернових, технічних, кормових і овочевих культур, складати агротехнічну частину технологічних карт вирощування с.-г. культур, визначати показники продуктивності тварин; використовувати основні дані відтворення стада для виробничого планування; обґрунтовувати вибір засобів механізації стосовно конкретних виробничих умов; давати економічну оцінку машин на стадіях їх використання; користуватися матеріалами зоотехнічного та технічного обліку для аналізу економічної ефективності галузі тваринництва.
Отримати навички: роботи зі спеціальними приладами, документами звітності, сільськогосподарськими рослинами і тваринами.

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ