Мета дисципліни – формування спеціалістів зі знанням повного процесу зберігання, який включає технології передзбиральної та післязбиральної обробки та зберігання плодоовочевої сировини. За умови сезонного виробництва лише якісне зберігання забезпечують цілорічне харчування людини, а галузі переробної промисловості – сировиною.
Завданнями дисципліни є:
– надати інформацію з теоретичних основ зберігання плодоовочевої продукції;
– розкрити поняття про технологічний процес зберігання продукції;
– розкрити поняття про технологічний процес підготовки плодоовочевої продукції до зберігання;
– надати інформацію з методів контролю якості плодоовочевої продукції при зберіганні;
– навчити студента методиці вибору раціонального способу і розробки оптимальних прогресивних технологій зберігання плодоовочевої продукції;
У результаті вивчення дисциплін студент повинен:
знати:
– технологію післязбиральної обробки плодоовочевої продукції;
– основні принципи зберігання плодів та овочів;
– біологічні особливості кожної культури як об’єкта зберігання;
– умови та режими зберігання плодоовочевої продукції;
вміти:
– рекомендувати технологію післязбиральної обробки плодоовочевої продукції, яка надходить після збирання;
– визначати потребу у сховищах;
– здійснювати контроль за станом продукції у процесі тривалого зберігання;
– підготувати партії товарів, які зберігалися до реалізації;
– здійснювати контроль якості продукції при зберіганні;
отримати навички:
– роботи зі спеціальними приладами,
– виконання аналізів якості плодоовочевої продукції при зберіганні.
Робоча програма навчальної дисципліни Технологія зберігання плодів та овочів