Технології оздоровчих продуктів.

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
3
Провідний викладач:
Жукова Валентина Федорівна

Метою вивчення дисципліни «Технології оздоровчих продуктів з основами фізіології та гігієни харчування» є придбання студентами необхідного комплексу знань та вмінь, а також навичок для наступної виробничої та дослідницької роботи в харчовій галузі.

Формування у студентів системи знань щодо:

– впливу їжі та її компонентів на функціонування основних фізіологічних систем організму;

– біологічно активних речовин, здатних підвищувати імунітет;

– шляхів харчування спрямованих на підвищення імунітету;

– нових прогресивних технологій виробництва продуктів оздоровчого харчування та біологічно активних добавок (БАД) з різної рослинної сировини;

– основних процесів, що відбуваються під час виробництва нових БАД;

– асортименту традиційних та нових продуктів імуномодулюючої дії та їх конкурентоспроможності, нового покоління продуктів імуномодулюючої дії, що є на міжнародному ринку та в Україні, перспектив їх виробництва;

– навичок з виробничої та дослідницької роботи в харчовій галузі, необхідних для ефективної інженерної діяльності за спеціальністю.

У результаті вивчення дисциплін студент повинен

знати: основні поняття про імунітет та продукти харчування, що здатні його підвищувати;

– функції і процеси життєдіяльності організму в цілому, його органів, тканин, клітин;

– особливості перетворення в організмі людини нутрієнтів їжі на енергію та структурні елементи тіла, вплив характеру харчування на стан здоров’я, оптимальні норми харчування відповідно до стану організму за конкретних умов існування;

– особливості впливу аліментарного фактора на організм людини і заходи щодо попередження захворювань і зміцнення здоров’я та збільшення тривалості активного життя шляхом впровадження принципів раціонального харчування і вимог до якості і безпеки споживаних харчових продуктів;

– нові високі технології отримання продуктів оздоровчого харчування, які зберігають всі вітаміни та інші БАР;

– асортимент та основні показники якості БАД та продуктів оздоровчого харчування;

– вміти раціонально складати добові раціони в домашньому та масовому харчуванні на основі знань про БАР, що підвищують імунітет, та рекомендацій МОЗ України, використовуючи традиційну сировину (фрукти, овочі, ягоди, соки з них) та нетрадиційну сировину (продукти бджільництва, лікарсько-технічну сировину); визначати вміст БАР, що сприяють підвищенню імунітету; створювати нові продукти оздоровчого харчування з високим вмістом вітамінів, природних імуномодуляторів та ін.

Робоча програма_Технологія оздоровчих продуктів 3 курс

Методичні вказівки_ТОП