Мета. Набуття знань з питань загальних, класичних і сучасних способів обробки сировини, розуміння факторів, що впливають на зміну властивостей продукту, визначення взаємозв’язку між метою обробки і особливостями вибраних для цього способів впливу на продукт.
Завданнями дисципліни є вивчити:
– основні технологічні, наукові та техніко-економічні терміни і поняття;
– науково-теоретичні основи класичних і сучасних технологічних процесів і способи їх практичної реалізації;
– основні принципи технології, умови проведення технологічних операцій;
– шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення безпеки і якості продукції та зниження її собівартості, перспективи розвитку галузі, екологічний стан діючих виробництв;
– основні вимоги щодо безпеки і якості основної сировини, допоміжних матеріалів і цільової продукції;
– сучасний рівень та шляхи і перспективи розвитку харчових виробництв Україні та світу.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати: фізичні методи переробки сировини, електрофізичні методи, теплофізичні методи обробки харчових продуктів, суть окремих хімічних, біохімічних, мікробіологічних процесів і їх роль у харчовій промисловості теоретичні основи охолодження, заморожування, сушіння, соління, копчення при виробництві харчових продуктів
вміти: обґрунтовувати технологічні режими і параметри процесів фізичних, електрофізичних, теплофізичних методів обробки сировини і харчових продуктів, теплового і холодильного консервування для забезпечення якісної продукції
Студент повинен:
отримати навички роботи в лабораторії зі спеціальними приладами та обладнанням, проведення розрахунків, що використовуються в аналізуванні дисперсних систем.
володіти: класичними і сучасними технологічними прийомами обробки сировини і харчових продуктів для організації технологічного процесу виробництва продуктів харчування.
Робоча програма з дисципліни Теоретичні основи харчових виробництв (11 ХТ)
Робоча програма з дисципліни Теоретичні основи харчових виробництв (21 ХТ)
Робоча програма з дисципліни Теоретичні основи харчових виробництв (21 ГРС)