Вступ до фаху та університетська освіта

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
1
Провідний викладач:
Прісс Олеся Петрівна

Дисципліна «Вступ до фаху та університетська освіта» є початковим етапом професіонально-направленої адаптації студентів у ВНЗ, формуванні професійного світогляду і особи майбутнього фахівця. Технолог відповідає за весь виробничий ланцюжок: від приймання сировини до упаковки готового продукту. Його обов’язки: попередити і вирішити всі проблеми, які можуть виникнути на різних етапах виробництва.

Метою дисципліни «Вступ до фаху та університетська освіта» є ознайомлення студентів з системою вищої освіти України, з основами майбутньої професії, значенням харчової промисловості в економіці країни та перспективами розвитку галузі в України та у світі.

Завданнями дисципліни є:

– доведення до студентів цілей і завдань вищої технічної освіти значення фахівця для суспільства;

– прискорення процесу адаптації студентів у вузи, допомогти їм швидше увійти до активного життя інституту, полегшити засвоєння учбових дисциплін;

– ознайомлення студентів з організацією навчального процесу у відповідності до вимог бально-рейтингової системи оцінки успішності;

– ознайомлення зі значенням і роллю фахівця-технолога на виробництві;

– дати систематизовану уяву про основні прийоми і навичках роботи інженера-технолога.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– основні поняття, терміни і визначення в області вищої освіти;

– закони, укази, ухвали, нормативні матеріали МОН про вищу освіту;

– основні поняття, терміни і визначення в області технології переробки і виробництва продуктів харчування;

– взаємозв’язок дисциплін і їх значення для майбутньої діяльності;

– основні типи переробних підприємств, склад і призначення виробничих приміщень;

– основні нормативні документи, що регламентують діяльність переробного підприємства;

– сучасні тенденції розвитку переробної галузі;

– основні принципи і способи обробки і зберігання рослинної і тваринної сировини та виробництва харчової продукції.

Студент повинен отримати навички:

– орієнтуватися в законодавстві України про освіту та вищу освіту;

– орієнтуватися в освітньокваліфікаційних рівнях;

– розрізняти сутність термінів «кредит», заліковий кредит, модуль, «змістовний моділь»;

– по користуванню нормативною літературою;

– проявляти творчу ініціативу та індивідуальність.