Лабораторія культивування їстівних грибів є структурним навчальним підрозділом університету. Лабораторія створена на базі кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи для організації та проведення навчальних занять з дисциплін: «Грибівництво», «Крафтові технології», «Технологічні властивості сировини», «Технологія продукції ресторанного господарства», «Оздоровче і дієтичне харчування», «Харчові міні-технології в закладах ресторанного господарства», «Технологія зберігання плодів та овочів», «Технологія сушіння», «Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів», «Технологія полісахаридів та їх застосування в харчовій промисловості», «Основи дієтичного харчування (дієтологія)»; «Технологія продуктів функціонального призначення», «Овочівництво, баштанництво та грибівництво» для студентів спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа» та 181 «Харчові технології», а також для студентів спеціальністі 201 «Агрономія».

Лабораторія має необхідне оснащення для ефективного здійснення освітнього процесу, виконання лабораторних і практичних робіт.

Матеріальна база навчальної лабораторії грибівництва та переробки грибної сировини включає:

1) приміщення: а) камера для інкубації субстратів та отримання плодових тіл грибів; б) лабораторний бокс для виготовлення посівного зернового міцелію; в) лабораторія для визначення якості субстратів, посівного матеріалу, грибної сировини, виготовлення та проведення біохімічного аналізу напівфабрикатів та продуктів з грибів; г) холодильна камера.

2) обладнання: рН-метр 150-м, автоклави-стерилізатори парові ГК-100-2 (2 шт.), мікроскоп Biolux LCD 50-2000x, мікроскоп Granum W 1002, компактна цифрова камера DCM-310, персональний комп’ютер, ламінарний бокс для роботи в асептичних умовах, аналітичні ваги OHAUS PIONEER PA214C, піч муфельна лабораторна, сплітсистема, термостат ТС-80М-2, шафи сушильні ШС-3, ШЕС-3М, СНОЛ 100/350, шафа витяжна, бойлер «Thermex», вологомір AXIS ADGS 100, лампу інфрачервоного випромінювання INFRATHERM, ваги електронні ТЕХНО ВАГИ, електронні кухонні ваги MAESTRO MR1800, аквадистилятор електричні MIKROmed DE-5, настільну духовка ASEL, електроплиту HEC-150 «HILTON», фотоколориметр КФК-2-УХЛ4,2 баню водяну ЛАБ-ТБ-6/24, центрифугу ОПи-8УХЛ 4,2, рефрактометр ИРФ-454Б 830313, спліт-система (2 шт), система для автоматичного зволоження повітря, сушарка на сонячних акумуляторах, сушарки побутові конвекційні.

3) меблі: столи лабораторні, шафи для хімічного посуду, шафи для реактивів, тумби лабораторні, раковини, сушка для лабораторного посуду СУЛ – 02, сервісний столик, стіл ваговий;

4) інвентар та реактиви: пробірки біологічні та хімічні, чашки Петрі, пікнометри та колби, мірні цилиндри, бюкси з притертими кришками, бюретки, воронки лабораторні, колби конічні, колби круглодонні, колби К’єльдаля, лопаточки та палички скляні, лупи, мензурки, піпетка піпетки градуйовані, пробірки конічні, склянки мірні, спиртівки, камери Горяєва, термометри спиртові, біологічні петлі та голки, різаки мікробіологічні, скло предметне та покривне, набори для фарбування за Грамом, барвники в асортименті, масло імерсійне (А, В), спирт медичний, ксилол, поживні середовища в асортименті.

У лабораторії грибівництва та переробки грибної сировини студенти опановують практичні навички виготовлення та контролювання якості субстратів, виготовлення посівного матеріалу, особливості вирощування грибів та формування якості плодових тіл екзотичних видів грибів, досліджують збудників  мікробіологічних захворювань грибів та методи профілактики, що запобігають їх розвитку, навчаються виділенню чистих культур грибів з природних об’єктів та опановують методи зберігання видів вищих грибів та підтримання їхньої життєдіяльності, методи переробки та збереження функціональних властивостей грибної сировини, вивчають біохімічний склад грибів для прогнозування дієтичних властивостей отриманих продуктів.