Бандура Ірина Іванівна

Посада: Доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Базова вища освіта:
У 1987 закінчила біологічний факультет Донецького державного університету році за спеціальністю «Біолог. Викладач біології і хімії»
У 2020 здобула ступінь Магістра харчових технологій (Master food technology) в Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного

Вчене звання: Доцент

Науковий ступінь: Кандидат сільськогосподарських наук В 2014 році захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата сільськогосподарських наук у спеціалізованій вченій раді Національного університету біоресурсів і природокористування (Київ). Спеціальність 06.01.06 - овочівництво

Email: iryna.bandura@tsatu.edu.ua

Ідентифікатори науковця:

Галузь наукових інтересів:

  • Практична мікробіологія та мікологія
  • Інтродукція нових видів дереворуйнівних грибів у сучасні технології грибовиробництва
  • Мікробіологічні основи промислового культивування грибів
  • Мікробіологічна безпека харчових продуктів
  • Переробка і зберігання дереворуйнівних грибів

Досвід наукової та викладацької діяльності:
В Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного працює з 2011 р. на посаді асистента, а з 2015 - на посаді старшого викладача кафедри «Технології переробки і зберігання сільськогосподарської продукції», з 2019 р. на посаді доцента кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Види і результати професійної діяльності к.с-г.н., доцента Бандури І.І.

Основні наукові праці

ПЕРЕЛІК Bandura I, Isikhuemhen OS, Kulik A, Serduk M, Sucharenko O, Jukova V, Koliadenko V, Gaprindashvili N. Effect of perforation size and substrate bag fruiting position on the morphology of fruiting bodies and clusters in Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. J App Biol Biotech. 2021, 9(3):35-40.

Ivanova, I., Serdiuk, M., Malkina, V., Bandura, I., Kovalenko, I., Tymoshchuk, T., Tonkha, O., Tsyz, O., Mushtruk, M., & Omelian, A. (2021). The study of soluble solids content accumulation dynamics under the influence of weather factors in the fruits of cherries. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 350–359.

Бандура І. І., Кулик А. С., Хареба В.В., Хареба О.В., Цизь О.М., Чаусов С. В., Макогон С. В. Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники Pleurotus citrinopileatus Singer. Вісник аграрної науки. 2021. Вип. 2(815). С. 11-18.

І.І. Бандура, А.С. Кулик, С.В. Чаусов, О.М. Цизь. Вплив складу рослинних субстратів на ефективність культивування їстівних грибів Cyclocybe aegerita (V. Brig.), Pleurotus eryngii (DC.) Quel., Pleurotus citrinopileatus Singer та Flammulina velutipes (Curtis) Singer. Вісник аграрної науки Причорномор'я. Випуск 2 (106), 2020. С. 62-70.

Бандура І. І., Бісько Н. А., Кулик А. С., Цизь О. М., Чаусов С. В., Василенко О. Ю., Гончаров С. М. Технологічні засади впровадження опенька зимового Flammulina velutipes (Curtis) Singer в промислову культуру. "Наукові доповіді НУБіП України". 2020. No 5(87).

Бандура, І. І., Кулик, А. С., Бісько, Н. А., Хареба, О. В., Цизь, О. М., & Хареба, В. В. (2020). Analysis of the biological efficiency and quality factors of mushrooms of the genus Pleurotus (Fr.) P.Kumm as a model of effective cultivation of lignicolous fungi with high functional value. Plant Varieties Studying and Protection, 16(4).

Бандура И.И. Перспективы интродукции тропического гриба Calocybe indica PURKAY. & A. CHANDRA в украинское грибопроизводство. Збірник наукових праць Уманського НУС, 2020. Т.96 (частина 1). С. 319-342

Ксилотрофні гриби як джерело біоактивних речовин для функціонального харчування Бандура І.І., Кулик А. С, Коляденко В. В.Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : ім. Д. Моторного / ТДАТУ. - Мелітополь: ТДАТУ, 2020

Дослідження особливостей інтродукції продуктивних штамів екзотичних грибів Cyclocybe aegerita (V. Brig.) Vizzini та Pleurotus eryngii (DC.) Quél. [Електронне видання] Бандура І.І., Кулик А. С.,, С. В. Макогон, С. С. Синяговський. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету [Електронне видання]. – 2019. – Вип. 8, том 2.

Розробка рецептури м’ясних консервів з грибами [Електронне видання] Бандура І.І., Кулик А. С.,. Сердюк М. Є., Севастьянович О.С., Булгаков І. В., Гапріндашвілі Н. А., Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету [Електронне видання]. 2019. Вип. 9, том 1.

Аналіз морфологічних характеристик гливи легеневої штаму Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél. 2314 ІВК як складових якості грибної сировини. Бандура І.І., Кулик А. С., Гапріндашвілі Н.А., Макогон С.В. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного / ТДАТУ. – Мелітополь: ТДАТУ ім. Д. Моторного, 2019. – Вип. 19, т. 3. –С. 247-256.

Розробка рецептури пресервів на основі бичка азовського та гливи звичайної / Кулик А. С., Бандура І.І., Булгаков І.В., Макогон С.В. та інші, всього 5 осіб. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного / ТДАТУ. – Мелітополь: ТДАТУ ім. Д. Моторного, 2019. – Вип. 19, т. 3. –С. 257-267.

Оцінка впливу технік культивування на зміну морфологічних ознак зростків плодових тіл Pleurotus оstreatus (Jacq.) P. Kumm Бандура І.І., Кулик А. С., Байбєрова С. С. та інші, всього 5 осіб Науковий Вісник НУБіП України. Серія: Агрономія – 2018. – No 286 (2018) – С. 283-294.

Пат No UA 127654 U. Україна МПК51, А23В 7/16, A01F 25/14, B65B 25/02 Спосіб підготовки грибів роду Глива-PLEUROTUS (FR.) P.KUMM до зберігання. – u201803761 / А.С. Кулик, І.І. Бандура, С.В. Чаусов // Власник патенту Таврійський державний агротехнологічний університет. Заявлено 06.04.2018, Опубл. у державному реєстрі патентів України 10.08.2018, Бюл. No15/2018.

Bandura I. Assessment of the growth and fruiting of 19 oyster mushroom strains for indoor cultivation on lignocellulosic wastes BioResources Vol 12, No 3 (2017) Р. 4606-4626 Науко-ве фахове видання (науко-метрична база: Scopus).

Свідоцтво No171270 про державну реєстрацію сорту рослин ІВК 2301 «Глива звичайна». Автори: Бісько Н.А., доктор сільськогосподарських наук, м. Київ, Мироничева О.С., кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Бандура І.І., кандидат сільськогосподарських наук, ст. викладач ТДАТУ. Державна реєстрація.

Свідоцтво No160829 про державну реєстрацію сорту рослин ІВК 2314 «Глива легенева». Автори: Бісько Н.А., доктор сільськогосподарських наук, м. Київ, Мироничева О.С., кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Бандура І.І., кандидат сільськогосподарських наук, ст. викладач ТДАТУ.

Iryna Bandura. Pretreatment of the wheat straw and solid state fermentation improves yield and biological efficiency in Pleurpotus ostreatus (Jucq.) P. Kumm mushroom production The 9th International medicinal mushroom conference. – Palermo, Italy Sep24-28, 2017- C. 41-43,

Бісько Н.А. Вплив добрива Аватар (комплекс наноцитратів мікроелементів) на продуктивність та якість печериць та гливи /Бісько Н.А., Бандура І.І.// Modern methodologies, innovations, and operational experience in the field of biological sciences, - Lublin, Republic of Poland, Dec 27-28, 2017.

Пріс О.П. Мікробіологічні хвороби плодових овочів під час зберігання/О. Прісс, В. Жукова, І. Бандура// Продовольча індустрія АПК №5 – 2015. – С. 35-38

Бандура І. І. Сучасні способи зберігання грибів Імпортозамінні технології вирощування, зберігання і переробки продукції садів-ництва та рослинництва, 24-25 травня 2017 р., м. Умань: [Матеріали ІІІ міжнародної науково-практичної конференції].- Умань: Видавець «Сочінський М. М.», 2017. – С. 134-135 Кулик А. С., Байбєрова С. С.

Бандура І. І. Особливості зберігання грибів роду глива Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності : друга міжнародна науково-практична конференція, 5–7 вересня 2017 р. : [матеріали конференції] / під заг. ред. Г. В. Дейниченка. – Харків: ХДУХТ, 2017. – С. 213-214. Кулик А. С.

Патент №160350 на сорт рослин ІВК 2314 «Глива легенева»// Н.А. Бісько, О.С. Мироничева, І.І. Бандура, Власник патенту Таврійський державний агротехнологічний університет. Заявлено 17.10.2013, Опубл. у державному реєстрі патентів України 17.06.2016.

Підручники, навчальні посібники, монографії
Малопоширені овочеві рослини та гриби: навчальний посібник. – 2-е вид. допов. і перероб. / О.В. Хареба, О.І. Улянич, В.В. Хареба, З.І. Ковтунюк, І.І. Бандура, Н.В. Воробйова, О.М. Цизь, В.В. Яценко. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2021. 256 с. ISBN 978-966-924-881-7

Навчальні дисципліни

Підвищення кваліфікації, стажування

Основні види діяльності, досягнення
Управлінська діяльність:
Головний технолог ТОВ НВП "Грібний лікар"

Педагогічна діяльність:
Доцент кафедри "Харчові технології та готельно-ресторанна справа" Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного

Наукова діяльність:
Науковий керівник теми 3.7 "Обґрунтування інноваційних технологій виробництва функціональних продуктів на основі грибної сировини" за програмою 0121U110200 "Розроблення інноваційних технологій харчової та кулінарної продукції"

Організаційна робота:
Член ради директорів Асоціації грибовиробників України

Нагороди, заохочення, почесні звання: