Гапріндашвілі Нона Арчилівна

Посада: Доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Базова вища освіта:
В 2000 році закінчила з відзнакою факультет механізації сільського господарства Таврійської державної агротехнічної академії за спеціальністю «Механізація сільського господарства», отримала кваліфікацію: інженер-механік та в 2001 році кваліфікацію магістр.
У 2014 році отримала другу вищу освіту у Харківському державному університеті харчування та торгівлі за спеціальністю «Технологія харчування» і здобула кваліфікацію «Інженер-технолог»

Вчене звання: Доцент
Вчене звання доцента кафедри ТПЗПСГ отримала в 2012 році. № диплома ДЦ № 037200.

Науковий ступінь: Кандидат сільськогосподарських наук
В 2011 році захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 06.01.15 – первинна обробка та зберігання продукції рослинництва в спеціалізованій вченій раді Київського національного університету біоресурсів і природокористування України. № диплома ДК №002220.

Email: nona.haprindashvilli@tsatu.edu.ua

Ідентифікатори науковця:

Галузь наукових інтересів:

  • Сушіння, зберігання та підвищення якості плодово-ягідної та харчової сировини
  • Якість та безпечність харчових продуктів

Досвід наукової та викладацької діяльності:
В Таврійському державному агротехнологічному університеті працює з 2000 р. на посаді асистента, а з 2012 р. переведена на посаду доцента.

Види і результати професійної діяльності к.с-г.н., доцента Гапріндашвілі Нони Арчилівни.

Основні наукові праці

ПЕРЕЛІК Гапріндашвілі Н.А. Інноваційні сервісні технології в діяльності готельних підприємствх / Н.А. Гапріндашвілі, В.В. Коляденко // Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв: міжнародна науково-практична інтернет-конференція, 23 листопада 2021 р. : [матеріали конференції] / під заг. ред. В.М. Кюрчева. – Мелітополь : ТДАТУ, 2021.

Bandura I. Effect of perforation size and substrate bag fruiting position on the morphology of fruiting bodies and clusters in Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm / I. Bandura, O.S. Isikhuemhen, A. Kulik, M. Serduk, O. Sucharenko, V. Jukova, V. Koliadenko, N. Gaprindashvili // J App Biol Biotech. – 2021. – No9 (3). – РР. 35-40.

Карман Т.В. Історичні передумови формування регіональної південно-української кухні та вплив на неї кулінарних традицій етнічних переселенців / Карман Т.В., Гапріндашвілі Н.А. // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання / ТДАТУ
гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев.- Мелітополь: ТДАТУ, 2021. - Вип. 21, т. 1. С. 271-280


Гапріндашвілі Н.А. Особливості організації роботи кав’ярень / Н.А. Гапріндашвілі, Т.В. Карман, А.С. Прошин // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання / ТДАТУ
гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев.- Мелітополь: ТДАТУ, 2021. - Вип. 21, т. 1. С. 229-236


Гапріндашвілі Н.А., Топорков Д. Організація харчування в ресторанах стек-хаус / Н.А. Гапріндашвілі, Д. Топорков // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання / ТДАТУ
гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев.- Мелітополь: ТДАТУ, 2021. - Вип. 21, т. 1. С. 254-261

V.Evlash, L. Tovma, I. Tsykhanovska, N. Gaprindashvili / Innovative Technology of the Scoured Core of the Sunflower Seeds After Oil Expression for the Bread Quality Increasing. Springer Nature Switzerland AG -3.06.2019. P.665-680.

Жукова В.Ф. Вплив антиоксидантної обробки плодів на збереженість якості гетерозисних сортів томата с генами уповільненого достигання/ Жукова В.Ф., Гапріндашвілі Н.А., Сухаренко О.І., Коляденко // Праці ТДАТУ – Мелітополь, 2019: Вип. 19, том 3.С. 268– 275.

Бандура І.І., Кулик А. С., Гапріндашвілі Н.А., Макогон С.В. Аналіз морфологічних характеристик гливи легеневої штаму pleurotus pulmonarius (fr.) quél. 2314 ІВК як складових якості грибної сировини. Праці Таврійського державного агротехнологічного уні-верситету ім. Д. Моторного / ТДАТУ. – Мелітополь: ТДАТУ ім. Д. Моторного, 2019. – Вип. 19, т. 3. –С. 247-256.

Загорко Н.П., Кулик А. С., Гаприндашвили Н.А., Кюрчева Л.Н. Исследование динамики эпифитной микрофлоры замороженной и дефростированной овощной продукции. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету [Електронне видання]. 2019. Вип. 9, том 1.

Бандура І. І. Розробка рецептури м’ясних консервів з грибами / І.І. Бандура, М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2019. – Вип. 9, том 2.

Dzyuba N. Development of recipes and estimation of the nutrient composition of cardio-protective fresh-mixes / N. Dzyuba, L. Telezhenko,…N. Gaprindashvili // «EUREKA: Life Sciences». –2018.

Dzyuba N. Development of the formulation and quality assessment of immunostimulating fresh-mixes with a balanced potassium-protein composition / N. Dzyuba, L. Telezhenko,…N. Gaprindashvili // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2018. – 1/11 ( 91 ).

Жукова В.Ф. Вплив ступеню стиглості томатів на тривалість зберігання за обробки антиоксидантами // В.Ф. Жукова, Н.А. Гапріндашвілі // Збірник тез конференції "Агроекологічні аспекти виробництва та переробки продукції сільського господарства": матеріали міжнародної науково-практичної конференції. – Мелітополь-Кирилівка: ТДАТУ, 2018. – 88 с.

Івашина Т.О. Інновації у виробництві смузі / Т.О. Івашина, Н.А. Гапріндашвілі // Всеукраїнська науково-технічна конференція магістрантів і студентів ТДАТУ(присвячується 80-річчю Запорізької області). Всеукраїнська науково-технічна конференція, збірник тез доповідей. м.Мелітополь, 19-23 листопада 2018 року. – Мелітополь:ТДАТУ,2018. – 77с.

Serdyuk M. Development of fruit diseases of microbial origin during storage at treatment with antioxidant compositions / M. Serdyuk, D. Stepanenko, O. Priss, T. Kopylova, N. Gaprindashvili, A. Kulik, ... & J. Kozonova // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2017. – Т. 3. – No. 11 (87). – С. 45-51

Сердюк М.Є. Кінетика інтенсивності дихання плодів яблуні при зберіганні за обробки антиоксидантними композиціями / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі, С.С. Байбєрова // Праці ТДАТУ. – Мелітополь, 2017. Вип. 17. –Т.1. – С. 150 – 157

Сердюк М. Є. Вплив обробки антиоксидантними композиціями на вихід стандартної плодової продукції після холодильного зберігання / М. Є. Сердюк, С. С. Байбєрова, Н. А. Гапріндашвілі, О. І. Сухаренко // Вісник Національного технічного університету «ХПІ», серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – 2017. No23(1245). – с. 176 – 182

Serdyuk M. Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits / M. Serdyuk, D. Stepanenko, S. Baiberova, N. Gaprindashvili, A. Kulik // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2016. – Vol. 4. – №. 11 (82). – P. 62-68.

Сердюк М.Є. Дослідження впливу способів обробки антиоксидантними композиціями на збереженість плодів / М.Є. Сердюк, Д.С. Степаненко, С.С. Байбєрова, Н.А. Гапріндашвілі // Тенологии пищевой, легкой и химической промышленности. – Харків, 2016. Вип. 4/4 (30) – С. 43-47.

Сердюк М.Є. Визначення збереженості плодів яблуні / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі // Вісник Націон.технічн.унів. – 2016. – №12.

Сердюк М.Є. Прогнозування вмісту цукрів у плодах яблуні залежно від абіотичних чинників / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі // 1 Незалежний науковий вісник. – 2015. – №3.

Сердюк М. Є. Визначення збереженості плодів яблуні / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі // Вісник НТУ «ХПІ», Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків: НТУ «ХПІ». – 2015. – № 43 (1016).

Сердюк М.А. Вплив погодних умов на формування компонентів хімічного складу плодів сливи / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі, П.В. Гогунська // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2013. – № 1.

Гапріндашвілі Н.А. Зміна антиокислювального комплексу в плодах груші / Н.А. Гапріндашвілі // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2013. – № 3.

Войцехівський В.І. Формування якості білих столових виноградних виноматеріалів, вироблених в умовах ДП «Первомайский винзавод» АР Крим / В.І. Войцехівський, С.С. Воронова,… Н.А. Гапріндашвілі // Наукові доповіді НУБіП. – 2012. – № 5.

Гапріндашвілі Н.А. Ефективність зберігання плодів груші з використанням антиоксидантів / Н.А. Гапріндашвілі, Л.М. Кюрчева, В.І. Войцехівський // Наукові доповіді НУБіП. – 2012. – № 5 (34).

Гапріндашвілі Н.А. Динаміка вмісту цукрі та органічних кислот в плодах груші під час тривалого зберігання / Н.А. Гапріндашвілі // Вісник ЖНАЕУ. – 2012. – № 2 (31).

Гапріндашвілі Н.А. Зміна вмісту аскорбінової кислоти в плодах груші при тривалому зберіганні з використанням антиоксидантів / Н.А. Гапріндашвілі // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2012. – № 4, т. 1.

Сердюк М.Є. Вплив способів післязбиральної обробки природними антиоксидантами на вихід стандартної продукції плодів груші сорту деканка зимова при тривалому зберіганні / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі // Вісник Полтавської державної аграрної академії

Сердюк М.Є. Вплив обробки природними антиоксидантами на рівень розвитку бактеріальних мікроорганизмів при довгостроковому зберіганні плодів груші / М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі // Збірник наукових праць Луганського НАУ. – 2008р. – Вип. 12. – С. 60-64.

Гапріндашвілі Н.А. Зміна вмісту вітаміну С в плодах груші, оброблених антиоксидантами при довгостроковому зберіганні / Н.А. Гапріндашвілі, М.Є. Сердюк // Матеріали IV-ої Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених і студентів 24-26 вересня. – Миколаїв: Миколаївський державний аграрний університет, 2008р. – С. 31-35.

Пат. 16271 Україна, МПК А23В7/14. Спосіб підготовки плодів насіннєвих культур до зберігання / В.В.Калитка, М.Є. Сердюк, Н.А. Гапріндашвілі (Україна). – №20040705654, заявл.12.07.04, опубл.15.08.06.

Підручники, навчальні посібники, монографії
Дослідницький практикум. Частина 1. Методи дослідження плодоовочевої та ягідної продукції: підручник / М. Є. Сердюк., О. П. Прісс, Н. А. Гапріндашвілі, Л. М. Здоровцева, О. І. Сухаренко, І. Є. Іванова. Мелітополь: Видавничо-поліграфічний центр «Люкс», 2020. 370 с.

Самойчук К. О. Обладнання складів для зберігання плодоовочевої та м'ясо -молочної продукції / К. О. Самойчук О. Г. Скляр, С. В. Кюрчев, С. Т. Бутенко, В. О. Верхолонцева, Н. О. Пяляничка, В. Г. Тарасенко, В. Г. Циб, Н. П. Загорко, Л. М. Кюрчева, Н. А. Гапріндашвілі – Мелітополь: Видавничий буди-нок Мелітопольської міської друкарні, 2019. - 185

Навчальний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологічні властивості сировини» для студентів факультету АТЕ зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». – ТДАТУ ім. Д. Моторного. Мелітополь, 2019. - 76 с. (1 частина).

Навчальний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологічні властивості сировини» для студентів факультету АТЕ зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». – ТДАТУ ім. Д. Моторного. Мелітополь, 2019. - 98 с. (2 частина).

Навчальний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологічні властивості сировини» для студентів факультету АТЕ зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». – ТДАТУ ім. Д. Моторного. Мелітополь, 2019. - 110 с. (3 частина).

Технологічні властивості сировини: навчальний посібник для самостійної роботи студентів / О.П. Прісс, С.В. Кюрчев, В.Ф. Жукова, Н.А. Гапріндашвілі. – Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2014. – 224 с.

Навчальні дисципліни

Підвищення кваліфікації, стажування

Основні види діяльності, досягнення
Педагогічна діяльність:
Доцент кафедри "Харчові технології та готельно-ресторанна справа" Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного

Наукова діяльність:
Відповідальний виконавець теми 3.9 "Шляхи підвищення якості товарів та послуг харчової індустрії" за програмою 0121U110200 "Розроблення інноваційних технологій харчової та кулінарної продукції"

Організаційна робота:

  • Куратор академічної групи 11 МБ ХТ
  • Секретар кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи з 2019 року
  • Секретар факультету агротехнологій та екології з 2011 року