Кюрчева Людмила Миколаївна

Посада: Доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Базова вища освіта:
Закінчила з відзнакою економічний факультет Таврійської державної агротехнічної академії в 2001 році за спеціальністю «Економіка підприємства».
У 2014 році отримала другу вищу освіту у Харківському державному університеті харчування та торгівлі за спеціальністю «Технологія харчування» і здобула кваліфікацію «Інженер-технолог».

Вчене звання: Доцент
Вчене звання доцента кафедри ТПЗПСГ отримала в 2009 році. № диплома 12 ДЦ № 022860.

Науковий ступінь: Кандидат сільськогосподарських наук
В 2007 р. захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 06.01.15 – первинна обробка та зберігання продукції рослинництва в спеціалізованій вченій раді Національного Аграрного університету. № диплома ДК №043219.

Email: liudmyla.kiurcheva@tsatu.edu.ua

Ідентифікатори науковця:

Галузь наукових інтересів:

  • Товарознавство та якість продовольчих товарів
  • Технологічні властивості сировини
  • Вдосконалення технологій зберігання та сушіння плодово-ягідної та овочевої продукції

Досвід наукової та викладацької діяльності:
В Таврійському державному університеті працює з 2001р. на посаді асистента, а з 2008 р. переведена на посаду доцента кафедри

Види і результати професійної діяльності к.с-г.н., доцента Кюрчевої Л.М.

Основні наукові праці

ПЕРЕЛІК Патент на корисну модель 146083України, МПК F25D 13/06 F25D 17/06 (2006.01) Пристрій вібро-шугового підморожування / Струачаєв М.І, Паламарчук І.П., Самойчук К.О., Кюрчев С.В., Верхоланцева В.О., Кюрчева Л.М. Заявник і патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – Номер заявки u202004962, заявл.03.08.2020, опубл. 20.01.2021, Бюл. No3

Патент на корисну модель 146084 України, МПК В06В 1/00 (2006.01) Динамічний дебалансниц вібропривод / Струачаєв М.І, Паламарчук І.П., Кюрчев С.В., Верхоланцева В.О., Кюрчева Л.М., Мілаєва І.І. Заявник і патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – Номер заявки u202004964, заявл.03.08.2020, опубл. 20.01.2021, Бюл. No3

Патент на корисну модель 146089 України, МПК В06В 1/00 (2006.01) Кінематичний ексцентриковий вібропривод / Струачаєв М.І, Паламарчук І.П., Кюрчев С.В., Верхоланцева В.О., Кюрчева Л.М., Паляничка Н.О. Заявник і патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – Номер заявки u202004970, заявл.03.08.2020, опубл. 20.01.2021, Бюл.No3

Патент на корисну модель 146097 України, МПК В65D 88/70 A01F 25/08 (2006.01) Пневмоімпульсний зворушував зернової маси / Струачаєв М.І, Паламарчук І.П., Кюрчев С.В., Верхоланцева В.О., Кюрчева Л.М. Заявник і патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – Номер заявки u202004997, заявл.03.08.2020, опубл. 20.01.2021, Бюл. No3

Патент на корисну модель 146123 України, МПК (2021.01) В23В 1/00 Спосіб механічної обробки металу з підігрівом / Колодій О.С., Кюрчев С.В., Пеньов О.В., Ковальов О.О., Сушко О.В. . Заявник і патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – No u2020 05328. Дата подання 17.08.2020. Дата публ. 20.01.2021, Бюл. No 3

Кюрчев С. В., Колодій О. С., Верхоланцева В. О., Кюрчева Л. М. Визначення терміну служби інструменту залежно від основних властивостей матеріалів і умов обробки / Machinery & Energetics. Journal of Rural Production Research. Kyiv. Ukraine. 2021, Vol. 12, No 1, Р. 97-101.

S.Kiurchev, V.Verkholantseva, L.Kiurcheva, O.Dumanskyi. Physical-mathematical modeling of the vibrating conveyor drying process of soybeans. // Latvia University of Sciences and Techologies Faculty of Engineering // Jelgava, May 2020 Р. 991 -996

Вібраційний швидко морозильний пристрій. / Стручаєв М.І., Кюрчев В.М., Верхоланцева В.О., Кюрчева Л.М., Паляничка Н.О., Мілаєва І.І. Заявник і патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – No u201909618, заявл. 03.09.2019, опубл. 10.04.2020. Бюл. No 7.

Кюрчев С. В., Паламарчук І. П., Верхоланцева В. О., Кюрчева Л. М., Використання процеса охолодження у зерносховищі в період зберігання зернової продукції// Праці ТДАТУ ім. Дмитра Моторного : науково фахове видання // – Вип. 20, том 2. – Мелітополь. – 2020., – С. 124 – 131.

Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О., Кюрчева Л. М., Самойчук К.О. Використання технології заморожування ягід// Праці ТДАТУ ім. Дмитра Моторного : науково фахове видання // – Вип. 20, том 2. – Мелітополь. – 2020., – С. 115 – 123.

I.Palamarchuk. S.Kiurchev. L.Kiurcheva. V.Verkholantseva. Analysis of Main Process Characteristics of Infrared Drying in the Moving Layer of Grain Produce. Modern Development Parts of Agricultural Production. Springer Nature Switzerland AG -3.06.2019. P.317-323.

I.Bilenka. Y.Golinskaya. I.Kalugina. L.Kiurcheva. Comprehensive Assessment of the White Roots Aroma. Modern Development Parts of Agricultural Production. Springer Nature Switzerland AG – 3.06.2019. P.605-615.

Патент на корисну модель МПК В07В 1/28 (2006.01) Україна. No 134348 Віброаспіраційний сепаратор / С.В. Кюрчев, О.С. Колодій, В.О.Верхоланцева, Л.М.Кюрчева. - опубл. 10.05.19

В. Кюрчев, В. О. Верхоланцева, Л. М. Кюрчева. Перспективний підхід у зберіганні зернових культур. Machinery & Energetics. Journal of Rural Production Research. Kyiv. Ukraine. 2019, Vol. 10, No 1, 195-201.

С. В. Кюрчев, В. О. Верхоланцева, Л. М. Кюрчева. Оцінка зернових культур після зберігання у зерносховищі із застосуванням зворушення . Machinery & Energetics. Journal of Rural Production Research. Kyiv. Ukraine. 2019, Vol. 10, No 2, 57-63

Паламарчук І. П., Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О., Кюрчева Л. М., Стручаєв М. І. Обґрунтування кінематичних параметрів міжопераційного віброхвильового транспортування сої за її інфрачервоного сушіння// Праці ТДАТУ ім. Дмитра Моторного . // – Вип. 19., том 2. – Мелітополь. – 2019., – С. 86 – 93

Кюрчева Л. М. Вплив розчинів нанометалів на інтенсивність окисно- відновних процесів при зберіганні плодів груші . // Сердюк М. Є., Кюрчева Л. М. Андрущенко М. В., Жукова В. Ф. к.с.-г.н. Науковий вісник ТДАТУ. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. Т. 9. В. 1.

Л.Н. Кюрчева. Исследование динамики эпифитной микрофлоры замороженной и дефростированной овощной продукции / Н.П. Загорко, Н.А. Гаприндашвили, Л.Н. Кюрчева, А.С. Кулик // Науковий вісник ТДАТУ. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. Т. 9. В. 1.

N. Dzyuba. Development of the formulation and quality assessment of immunostimulating fresh-mixes with a balanced potassium-protein composition. / N . Dzyuba., L ., ... L . Kiurcheva. // Technology and equipment of food production.- Eastern-European Journal of Enterprise Technologies ISSN 1729- 3774 1/11 ( 91 ) – 2018. - С 33-38.

N. Dzyuba. Development of recipes and estimation of the nutrient composition of cardio-protective fresh – mixes. / N .Dzyuba., L ., ... L. Kiurcheva. // Food Science and Technology. (2018), «EUREKA: Life Sciences» . - Number 1. С. 46- 53.

Патент на корисну модель МПК А01F25/08 (2006.01) Україна. Геліоабсорбційний пристрій для охолодження й сушіння сільськогосподарських продуктів / Стручаєв М.І., Загорко Н.П., Кюрчев С.В., Верхоланцева В.О., Кюрчева. Л.М., Тарасенко В.Г. - – No 2018 04212, замовл. 17.04.18, опубл. 25.10.18.

І.П.Паламарчук. Дослідження динаміки руху насінини при виході з живильного конуса віброаспіраційного сепаратора / І.П.Паламарчук., С.В.Кюрчев., Л.М.Кюрчева., В.О.Верхоланцева // Науковий вісник ТДАТУ. // – Вип. 8., том 2. – Мелітополь. – 2018.

С.В. Кюрчев. Визначення важливого фактора якості пшениці у процесі зберігання із застосуванням охолодження /С.В. Кюрчев, Л.М. Кюрчева, В.А. Верхоланцева // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. – Мелітополь: ТДАТУ, 2018. – Вип. 18, Т.1. – С. 20 – 28

І.П. Паламарчук. Обгрунтування конструкції та принципу роботи віброаспіраційного сеператора / І.П. Паламарчук., С.В. Кюрчев., Л.М. Кюрчева., В.О. Верхоланцева // Праці ТДАТУ. // – Вип. 18., том 2. – Мелітополь. – 2018.

Serdyuk M. Substantiation of the choice of optimal concentrations of active ingredients of the antioxidant composition for fruit treatment before storage / M. Serdyuk, I. Velichko, O. Priss, O. Danchenko, L. Kurcheva& S. Baiberova // Technology audit and production reserves. – 2017. – Т. 3. – No. 3 (35). – С. 44-49.

Кюрчева Л.Н. Перспективний процес зберігання зерна із застосуванням охолодження у зерносховищі. // Кюрчева Л.Н., Кюрчев С.В., Верхоланцева В.О - Збірник наукових праць. XVIII Міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки» 16-18 жовтня 2017.-м. Камянець- Подільський. с.141-143

Патент на корисну модель МПК В07В 1/27 (2006.01) Україна. Пневмогравітаційний сепаратор для насіння. / С.В. Кюрчев, О.С. Колодій, Л.М.Кюрчева. О.С. Шершенівський. – No 2017 02551, замовл. 20.03.17, опубл. 11.09.17

Кюрчева Л.М. Вплив заморожування та низькотемпературного зберігання на оксиредуктазну активність винограду. / Кюрчева Л.М. // Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності: матер. міжнар. науково-практич. конф., 8-11 вересня 2015 р. – Харків, ХДУХТ, 2015. – С. 240-241.,

Евтушенко Х. Вдосконалення системи поводження з промисловими та побутовими відходами підприємств міста / Евтушенко Х., Кюрчева Л.М. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції студентів та магістрантів за підсумками наукових досліджень 2013 року «Інноваційні агротехнології». – Мелітополь: ТДАТУ, 2014. – Випуск 1. – С. 56-59.,

Бандура И.И. / Отбор устойчивых к высоким температурам культивирования штамов Pleurotus ostreatus (Jack.:Fr.) / Бандура И.И., Кюрчева Л.М., Мироничева О.С. //Kumm друкована Agrarian Science Stiinta Agricola, htpp://w.w.w.uasm.md/ ro/stiintaagricola, Молдова 5, - 2014.,

Бандура И.И. / Отбор устойчивых к високим температурам культивирования штаммов / Бандура И.И, Кюрчева Л.М., Мироничева О.С. // Наукові доповіді НУБІП. 2013-5 (34) http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2013 5/12gna.pdf,

Гапріндашвілі Н.А. Ефентивність зберігання плодів груші з використанням антиоксидантів. / Гапріндашвілі Н.А., Кюрчева Л.М., Войцехівський В.І. // Наукові доповіді НУБІП. 2012-5 (34) http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2012 5/12gna.pdf,

Войцехівський В.І. Формування сортового аромату яблучних вин. / Войцехівський В.І., Токар А.Ю., Кюрчева Л.М. //Науковий вісник НУБІПУ.- №162. Київ – 2011. – с. 239-242.

Кюрчева Л.М. Стан та перспективи розвитку ринку замороженного винограду. / Войцехівський В.І., Кюрчева Л.М. //Науковий вісник НУБІПУ.- №162. Київ – 2011. – с. 235-239.

Миронычева О.С. Качественные характеристики товарных грибов. / Миронычева О.С., Кюрчева Л.М. // Овощеводство № 2.- 2010.- с.79-80.

Кюрчева Л.М. Фактори формування інноваційного підходу до навчально-виховного процесу. / Кюрчева Л.М., Григоренко О.В // Збірник науково-методичних праць. – Вип. 13. – ТДАТУ. - Мелітополь. – 2009.-с. 239-243.

Кюрчева Л.М. Товарознавчі аспекти формування якості швидкозамороженого винограду. / Кюрчева Л.М. //Матеріали тез МНПК „Інноваційні агро технології в умовах глобального потепління”. – Мелітополь. – Вип. №1.- 2009. с.184-187.

Войцехівський В.І. Зміни хімічного складу суничних спиртованих соків при зберіганні. / Войцехівський В.І., Токар А.Ю., Кюрчева Л.М. //Науковий вісник НУБІПУ.- №140. Київ – 2009. – с. 270-273.

Кюрчева Л.Н Якість практичної підготовки при викладанні дисципліни „Овочівництво закритого ґрунту і грибівництво” / Кюрчева Л.Н, Загорко Н.П., Мироничева О.С. // Збірник науково-методичних праць. // Удосконалення навчальновиховного процесу в вищому навчальному закладі.: Наукове фахове видання. – Вип. 12. – ТДАТУ. - Мелітополь. – 2008., С. 149-152.

Кюрчева Л.Н.Окислительно-восстановительные процессы в столовом винограде при низкотемпературном замораживании. / Кюрчева Л.Н, Григоренко О.В. // Збірник матеріалів ІV-ої міжнародної науково – практичної конференції „Перспективна техніка і технологія – 2008”.: Наукове фахове видання. – МДАУ.-2008.- С.75-80.

Кюрчева Л.Н. Економічна ефективність заморожування і тривалого зберігання столового винограду. / Кюрчева Л.Н. // Міжнародний науковий журнал „Товари і ринки”.: Наукове фахове видання. – Київський національний Торговельно-економічний університет. -№2.-2008.- С. 31-34.

Кюрчева Л.Н. Динамика эпифитной микрофлоры ягод винограда при замораживании и последующем хранении. / Кюрчева Л.Н Модонкаєва А.Е., Григоренко О.В. //Виноградарство и виноделие.: – Научно-проиводственный журнал Национального института винограда и вина «Магарач» .: Наукове фахове видання. -№4, Ялта.-2008.- С. 14-15.

Иванченко В.Й. Изменение физических показателей качества ягод столового винограда при замораживании и длительном хранении./ Иванченко В.Й., Модонкаєва А.Е., Кюрчева Л.М. // Виноградарство и виноделие: Сб. науч. тр. НИВиВ «Магарач». – Т. XXXVII. - Ялта. - 2007. - С. 145-148.

Кюрчева Л.Н. Динамика глюкоацидимитрического показателя в ягодах винограда при длительном хранении в замороженном виде. / Кюрчева Л.Н. // Виноградарство и виноделие.: Наукове фахове видання. – «Магарач», -№1.-2007.– С. 41-42.

Підручники, навчальні посібники, монографії
Самойчук К.О. Обладнання складів для зберігання плодоовочевої та м’ясомолочної продукції. Навчальний посібник. К.О. Самойчук, О.Г. Скляр, С.В. Кюрчев, С.Ф. Буденко, В.О., Верхоланцева, Н.О. Паляничка, В.Г. Тарасенко, В.Г. Циб, Н.П. Загорко, Л.М. Кюрчева, Н.А. Гапріндашвілі. – Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2019. 185 с.

В.Ф. Ялпачик. Оптимізація технології заморожування плодоовочевої продукції. Монографія. / В.Ф. Ялпачик , Н.П. Загорко , С.В. Кюрчев , В.Г. Тарасенко, Л.М. Кюрчева, С.Ф. Буденко, О.В. Григоренко, М.І. Стручаєв, В.О. Верхоланцева– Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2018. -214 с

В.Ф. Ялпачик. Обладнання складів. Зберігання зерна і зерно продуктів. Навчальній посібник. В.Ф. Ялпачик , Н.П. Загорко , О.Г.Скляр, С.В. Кюрчев, С.Ф. Буденко, В.О. Верхоланцева, Л.М. Кюрчева, Н.О.Паляничка, В.Г.Циб – Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2018. -293 с

Кюрчева Л.Н. Навчальний посібник до виконання лабораторних робіт із дисципліни «Технологічні властивості сировини» / Частина 1, для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» факультету АТЕ. 76с.

Кюрчева Л.Н. Навчальний посібник до виконання лабораторних робіт із дисципліни «Технологічні властивості сировини» / Частина 2, для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» факультету АТЕ. 98с.

Кюрчева Л.Н. Навчальний посібник до виконання лабораторних робіт із дисципліни «Технологічні властивості сировини» / Частина 3, для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» факультету АТЕ. 108с.

Кюрчева Л.М. Технологія переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: Навчальний посібник для самостійної роботи студентів. / Кюрчева Л.М., Григоренко О.В., Кюрчев С.В. – Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні. – 2013. – 126 с.

Бендера І.М. Машини і обладнання для переробки та зберігання сільськогосподарської продукції. / Бендера І.М… Кюрчева Л.М. // - Камянець- Подільський. -2012.- Т.1.- 300 с. - Лист МОН України № 1/11 – 4848 від 15.06.2011.

Н.О. Фучаджи. Практикум по основам розрахунку конструкційних елементів обладнання харчової промисловості. / Н.О. Фучаджи., Кюрчева Л.М. Навчальний посібник. – Мелітополь. – ПП Белень Л.В.. - 2010. -209с. - Лист МОН України № 1/11-2914 від 08.04.2010 р.

Навчальні дисципліни

Підвищення кваліфікації, стажування

Основні види діяльності, досягнення
Управлінська діяльність:
Засновник громадської організації «Інтеркультурне гастрономічне коло»

Педагогічна діяльність:
Доцент кафедри "Харчові технології та готельно-ресторанна справа" Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного

Наукова діяльність:
Науковий керівник теми 3.9 "Шляхи підвищення якості товарів та послуг харчової індустрії" та відповідальний виконавець теми 3.2 "Вдосконалення технології виготовлення плодовоягідної снекової продукції" за програмою 0121U110200 "Розроблення інноваційних технологій харчової та кулінарної продукції"

Організаційна робота:

  • Куратор академічної групи 31 ХТ
  • Профорг кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи
  • З 2009 р. по 2011 р. займала посаду вченого секретаря факультету АТЕ