Здоровцева Любов Миколаївна
Посада: Доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи
Базова вища освіта:
Закінчила хіміко-біологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного інституту в 1999 році за спеціальністю «Біологія і хімія, мова і література» та здобула кваліфікацію вчителя біології, хімії та англійської мови та зарубіжної літератури.
У 2020 році отримала другу вищу освіту у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного за спеціальністю "Харчові технології" та здобула кваліфікацію магістра з харчових технологій. Диплом
Вчене звання:
Доцент
Вчене звання доцента кафедри органічної і біологічної хімії отримала в 2015 році. № диплома 12 ДЦ №04121294.
Науковий ступінь:
Кандидат біологічних наук
В 2012 р. захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 03.00.04 – біохімія в спеціалізованій вченій раді Національного університету біоресурсів і природокористування України. № диплома ДК №005368.
Email: zdorovceva77@tsatu.edu.ua
Ідентифікатори науковця:
Галузь наукових інтересів:
- Оптимізація режимів антиоксидантного захисту гусеподібних в онтогенезі
- З’ясування тканинної специфічності формування адаптивної відповіді гусей в ембріональному і ранньому постнатальному періодах
Досвід наукової та викладацької діяльності:
З 1999 р. по 2010 р. працювала асистентом кафедри хімії і хімічної технології МДПУ, з 2011 р. переведена на посаду старшого викладача, а з 2012 р. на посаду доцента кафедри органічної і біологічної хімії Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, де працювала до вересня 2017 р.
З 2017 навчального року працює на посаді доцента кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи.
Види і результати професійної діяльності к.б.н, доцента Здоровцевої Любов Миколаївни
Основні наукові праці
ПЕРЕЛІК
Extract of oats as a modulator of fatty acid composition of geese tissues in the conditions of physiological stress / O. Danchenko, L. Zdorovtseva, O. Vishchur, О. Koshelev, T. Halko, M. Danchenko, Y. Nikolayeva, D. Mayboroda // BIOLOGIJA. 2020. Vol. 66. No. 1 P. 27 – 34
Майборода Д.О. Екстракт вівса як технологічний засіб підвищення якості м’яса гусей / Д.О. Майборода, О.О. Данченко, Л.М.Здоровцева, Федорко А.С., М.М.Данченко, Н.П. Загорко // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. – Мелітополь, 2020. - Вип. 20. –Т.1. – С. 203- 212
Influence of Oat Seed Extract Bioflavonoids on the Antioxidant Status of Geese / O. Danchenko, L .Zdorovtseva, M. Danchenko, О. Yakoviichuk,T. Halko, E. Sukharenko// Modern Development Paths of Agricultural Production- Trends and Innovations SPRINGER.- 2019.- Series Title: N/A.-750 P. 633-640
Данченко О.О. Вплив екстракту вівса посівного на псування гарбуза при зберіганні/ О.О. Данченко, Л.М.Здоровцева, М.М.Данченко, Д.О. Майборода, В.В. Коляденко, А.С. Федорко, Т.М. Гапоненко// Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. – Мелітополь, 2019. - Вип. 19. –Т.3. – С.200-205
Данченко О.О. Вітамін Е як інгібітор окисного псування м’яса гусей при зберіганні // О.О. Данченко, Г.В. Рубан, Л.М. Здоровцева, М.М. Данченко, Т.М. Гапоненко, В.В. Коляденко // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : Зб. наук. праць / Білоцерк. нац. аграр. ун-т. – Біла Церква, 2019. Випуск 10 (105). – С. 21-25
Данченко О.О. Особливоситі процесів пероксидного окиснення та змін жирнокислотного складу ліпідів сьомги при зберіганні/ О.О. Данченко, О.В. Яковійчук, Л.М.Здоровцева, М.М.Данченко, Д.В.Майборода// Науковий вісник ТДАТУ. – Мелітополь, 2018. - Вип. 8. –Т.2. – С. 1-9
Dzyuba N. Determining biological value and quality indicators of beverages of the drink-breakfast type / N. N. Dzyuba, L. Telezhenko, I. Kalugina,Y. Kozonova, M . Serdyuk, О. Danchenko, О. Sukharenko , L .Zdorovtseva, V. Hidzhelitsky i// Східно-Європейський ЖУРНАЛ передових технологій, 2018, No 6/11 (96).– 6-15.
Данченко О.О. Особливості впливу вітаміну Е на антиоксидантну активність скелетних м’язів гусей у перед забійному періоді / О.О. Данченко, Л.М. Здоровцева , М.М. Данченко, Г.В. Рубан // Аграрна наука і харчові технології: Збірник наук. праць ВНАУ, 2018, No 2 (101). – С.3-13
Данченко О.О. Антиоксидантна активність скелетних м’язів гусей у перед забійному періоді. / О.О. Данченко, Л.М. Здоровцева , М.М. Данченко, Г.В. Рубан // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: Збірник наук. праць БНАУ, 2018, No 1 (141). – С. 45-52
Данченко О.О. Вплив біофлаваноїдів вівса посівного на антиоксидантну активність та жирнокислотний склад тканин печінки гусей / О.О.Данченко, Л.М. Здоровцева, В.В.Коляденко, Г.В. Рубан // Інноваційні технології виробництва та переробки тваринницької продукції: зб. матер. міжнар. науково-практичн. интернет-конференції (12 грудня 2017 р., м. Вінниця) / ВНУ. – Вінниця, 2017. – С. 68-70
Данченко О.О. Тканинна специфічність адаптивної відповіді на оксидативний стрес у гусей/ О.О. Данченко, Л.М. Здоровцева, Ю.П. Пащенко, Г.В. Рубан , О.В. Яковійчук // Матеріали Українського біохімічного конгресу, 6-10 жовтня 2014 р., Київ. –2014. – C.23
Данченко О.О. Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту в тканинах гусей в ембріональному і ранньому постнатальному періодах онтогенезу/ О.О. Данченко, Л.М. Здоровцева , Ю.П. Пащенко, Г.В. Рубан // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : Зб. наук. праць / Білоцерк. нац. аграр. ун-т. – Біла Церква, 2013. , №10 (105) - С. 21-24
Здоровцева Л.М. Жирнокислотний склад ліпідів мозку і серця гусей в умовах гіпо- і гіпероксії / Л.М. Здоровцева // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : Зб. наук. праць / Білоцерк. нац. аграр. ун-т. – Біла Церква, 2013. Випуск 10 (105) С. 97–101
Рубан Г.В. Вплив вітаміну Е на зміни жирнокислотного складу ліпідів м’яса гусей під час його низькотемпературного зберігання / Г.В. Рубан, Л.М. Здоровцева , О.О. Данченко // Актуальные проблемы современного птицеводства: материалы XIII Украинской конференции с международным участием, 17-20 сент. 2012 р.: збірка матеріалів. – Алушта, 2012. – С. 391-396
Данченко О.О. Онтогенетичні особливості пероксидного окислення ліпідів та ферментів антиоксидантної системи мозку гусей / О.О. Данченко, Ю.П. Пащенко, Л.М. Здоровцева , Н.М. Данченко // Укр. біохім. журн., – 2012. – №6. – С.109-115
Підручники, навчальні посібники, монографії
Сердюк М.Є Дослідницький практикум. Частина І. Методи дослідження плодоовочевої та ягідної продукції: підручник для здобувачів ступеня вищої освіти закладів вищої освіти/ М.Є. Сердюк, О.П. Прісс, Н.А. Гапріндашвілі, Л.М. Здоровцева, О.І. Сухаренко, І.Є. Іванова. – Мелітополь: Видавничо- поліграфічний центр «Люкс» , 2020. – 370 с.: іл
Данченко О.О., Здоровцева Л.М. Біохімія та харчова хімія. Методичні рекомендації до самостійної роботи для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» факультету АТЕ. – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2019. – 20 с.
Здоровцева Л.М. Методи контролю харчових виробництв. Навчально-методичний посібник до виконання лабораторних робіт для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» факультету АТЕ. – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2019. – 67с.
Здоровцева Л.М. Методи контролю харчових виробництв. Методичні рекомендації до самостійної роботи для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» факультету АТЕ. – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2019. – 25 с.
Здоровцева Л.М. Науково-дослідна робота студентів. Методичні рекомендації до самостійної роботи для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» факультету АТЕ. – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2019. – 25 с.
Навчальні дисципліни
- Харчові та дієтичні добавки (ГРС)
- Методи контролю харчових виробництв (ХТ)
- Харчові та дієтичні добавки (ХТ)
- Біологічно активні речовини в харчових технологіях (М ХТ)
- Біохімічні основи виробництва харчових продуктів (М ХТ)
Підвищення кваліфікації, стажування
- Certificate "The development of modern science and education: realities, problems of quality, innovations", Zaporizhzhia, 29-31.05.2023
- International internship "European green deal: innovations, engineering, food safety", Krakow, 21.12.2022
- Член Українського біохімічного товариства
- Участь у І Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми і практичні підходи виробництва та регулювання використання харчових добавок в країнах Європейського союзу та в Україні", 29-30.11.2021
- Участь у Участь у ІІ Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв», 23.11.2021
- Підвищення кваліфікації, Запорізький національний університет, 29.12.2017
Основні види діяльності, досягнення
Педагогічна діяльність:
Доцент кафедри "Харчові технології та готельно-ресторанна справа" Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного
Наукова діяльність:
Відповідальний виконавець теми 3.5 "Удосконалення технології зберігання м'яса птиці із застосуванням природних фенольних сполук" за програмою 0121U110200 "Розроблення інноваційних технологій харчової та кулінарної продукції"
Організаційна робота:
- Куратор академічної групи 41 ХТ
- Займала посаду відповідального секретаря приймальної комісії у 2020р
Нагороди, заохочення, почесні звання:
- 2014 р. - Подяка Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради
- 2013 р. - Почесна грамота Мелітопольської районної державної адміністрації