Науково-дослідна робота студентів на кафедрі харчових технологій та готельно-ресторанної справи є одним з головних напрямків процесу навчання, який обумовлює розвиток професійних якостей. Займаючись у наукових гуртах, студенти набувають корисного досвіду аналітичної, дослідницької, творчої роботи.

Заняття студентських гуртків проводяться на базі лабораторії технології первинної обробки і зберігання продуктів рослинництва НДІ «Агротехнологій та екології» Таврійського державного агротехнологічного університету м. Мелітополя імені Дмитра Моторного.

Тематика наукових досліджень різноманітна і відповідає науковій спрямованості роботи кафедри:

  • Мікологія та мікробіологія:
  • Біологічно активні природні сполуки та їх застосування в харчових технологіях.
  • Хімія та біотехнологія вина.
  • Підвищення якості та безпечності кондитерських виробів та консервів з плодово-ягідної сировини.
  • Розробка технології виготовлення вітамінних напоїв.
  • Нетрадиційні технології зберігання плодоовочевої продукції.
  • Розробка технології продуктів функціонального призначення.
  • Технологія культивування екзотичних їстівних грибів
  • Біотехнологія використання мікроорганізмів у харчовій промисловості

Всі викладачі кафедри ХТ та ГРС є науковими керівниками студентських гуртків. Різнобічні інтереси професорсько-викладацького колективу і можливості матеріально-технічної бази кафедри забезпечують безліч можливостей для цікавої результативної роботи молоді. Будь-який студент університету має можливість стати членом наукового гуртка, вибрати тему відповідно до своїх інтересів і під керівництвом викладача кафедри працювати в обраному напрямку. За активну роботу в наукових гуртках студентам нараховуються додаткові бали до загального рейтингу.

За результатами науково-дослідної роботи студенти доповідаються на підсумкових конференціях не тільки в стінах Аlma Mater, а й за її межами на Всеукраїнських науково-технічних конференціях, їх роботи публікуються в наукових збірниках у вигляді тез або статей:

Афанас’єва К.В. Екстракт вівса посівного як модулятор жирнокислотного

  • складу тканин гусей в умовах фізіологічної напруги  / Афанас’єва К.В., Петренко Т.В., Попова А.Ю., Марченко С.С. (Керівник Данченко О.О.) // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів за підсумками наукових досліджень 2019 року: факультет агротехнологій та екології; С. 9. http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9156?locale=ru

Данченко О.О. Екстракт Avena Sativa як інгібітор псування гарбуза під час й ого тривалого зберігання / Данченко О.О., Здоровцева Л.М., Данченко М.М., Майборода Д.О., Федорко А.С., Якубовська В.В. // Сучасні наукові дослідження на шляху до євроінтеграції: матеріали міжнародного науково-практичного форуму (21-22 червня 2019 р.) ТДАТУ імені Дмитра Моторного; Ч. 1. С. 118-120. http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8410

Бартиш Д. І. Плодово-ягідні заморожені суміші – перспективне джерело вітамінів / Д. І. Бартиш, М. Є. Сердюк // VII Всеукраїнська науково-технічна конференція магістрантів і студентів ТДАТУ. Факультет АТЕ: матеріали VII Всеукр. науч.-техн. конф., 11 – 12 листопада 2019 р. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. С. 10. http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9157

Мезенцева В. Інноваційні технології у виробництві зефіру / В. Мезенцева, Н.А. Гапріндашвілі // Матеріали доповідей VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології: всеукраїнська науково-технічна конференція, збірник тез доповідей. (м. Мелітополь, 13-20 листопада 2019 року). – Мелітополь:ТДАТУ, 2019. – С. 16-17. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Гресько К.В. Динаміка втрати маси впродовж зберігання плодів томата з генами уповільненого достигання за антиоксидантної обробки / К.В. Гресько, М.А. Захарченко, В.Ф. Жукова // Матеріали VII Всеукр. наук.-техн. конф.,11-22 листопада 2019 р. Мелітополь: ТДАТУ. 2019. С. 13. http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/9161/1/Сборник-13.pdf

Гарабажій К. А. Вплив ферментної обробки на вихід яблучного соку концентрованого / К. А. Гарабажій, О.В. Григоренко // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 12-13. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Карнаушенко В.В. Прогресивний спосіб консервування плодоовочевих соків за низьких температур / В.В. Карнаушенко, О.В. Григоренко // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 14-15. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Участь у І-й Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції “Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв” 24 квітня 2020 року, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (м. Кривий Ріг). Збірник з матеріалами конференції видано в Європейському Союзі (Чехія) з присвоєнням DOI (CrossRef, USA) та ISBN:

Макогон С. В. Інноваційні технології переробки екзотичних грибів для отримання продуктів функціонального призначення. Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності / С.В.Макогон, А. С.Кулик, О. П. Прісс // ІІІ Міжнародна науково-практична конференція (Харків, Мелітополь, Кирилівка, 4–6 вересня 2019 р.) : тези доповідей. – С. 10-12. http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8021

Булгаков І. В. Сучасні продукти функціонального призначення з додаванням рослинної сировини Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності / І. В. Булгаков, Н. П. Загорко, А. С Кулик // ІІІ Міжнародна науково-практична конференція (Харків, Мелітополь, Кирилівка, 4–6 вересня 2019 р.): тези доповідей. – С. 207-209. http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8029

Сокот О. Є. Зміна вмісту ендополісахаридів в плодових тілах грибів роду глива під час зберігання та після термічної обробки / О. Є. Сокот, А. С. Кулик // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів за підсумками наукових досліджень 2019 року: факультет агротехнологій та екології: ТДАТУ, 2020. С. 83-84. http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/10249/1/46

Сидоренко Л. Особливості мікробіологічного контролю робочих приміщень науково-дослідного кафе «Лабораторія» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного / Сидоренко Л. // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів за підсумками наукових досліджень 2019 року: факультет агротехнологій та екології: ТДАТУ, 2020. С. 21-22. http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/10245/1/46.

Бодня А.М. Вплив ферментної обробки на вихід яблучного соку концентрованого / А.М. Бодня, Л.М. Кюрчева // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 11. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Міліч В. Удосконалення технології низькотемпературного зберігання м’яса птиці із застосуванням вітаміну Е / В.М. Міліч, А.С. Масловська, М.А.Душина, В.В. Якубовська, О.О.Данченко // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 15. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Москаленко О. Технологічне значення ферментів у виноробстві / О. Москаленко, Н.П. Загорко // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 17. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Нестеров Ю. Нова технологія зберігання зелені коріандру / Ю. Нестеров, О.П. Прісс // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 18. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Новікова Х.О. Характеристика сировини для виробництва гарячих напоїв / Х.О. Новікова, А.С.Кулик // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 19. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Чиж Д.С. Харчові продукти з функціональними властивостями / Д.С. Чиж, Д.К. Зарецька // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 20. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

Яворська А.А. Удосконалення технології виготовлення сушених приправ з базиліку / А.А.Яворська ,О.П. Прісс // Матеріали VII Всеукраїнської науково-технічної конференції магістрантів і студентів ТДАТУ імені Дмитра Моторного 11-22 листопада 2019 р. Факультет агротехнологій та екології. – Мелітополь: ТДАТУ, 2019. – С. 20. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/8128/1/Непша%20Я.Ю..pdf

  • Студенти-гуртківці брали участь у І турі Міжнародного (“Black Sea Science”) та Всеукраїнського конкурсів студентських наукових робіт:

Milich V. Improvement of technology of storage of goose meat with the use of vitamin, 31ХТ (наукові керівники – д.с.-г.н., проф. Данченко О.О., к.б.н. доц. Здоровцева Л.М.).

Шац Х.О. «Удосконалення технології виробництва мармеладу», 21 МБ ХТ (науковий керівник – к.т.н., доц. Кулик А.С.).

  • Результати наукових досліджень студентів підготовані для отримання патентів на корисну модель.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •