Туризм є однією з найбільш глобалізованих галузей економіки, що вимагає від фахівців знання міжнародних стандартів, культурних особливостей та специфіки роботи на різних ринках. Практика за кордоном дозволяє здобувачам вищої освіти адаптуватися до міжнародного середовища та здобути практичні навички, які відповідають вимогам світового ринку.
Робота в туристичних комплексах світу сприяє формуванню міжкультурної компетентності, що є критично важливим для майбутніх фахівців у галузі туризму. Здобувачі навчаються ефективно взаємодіяти з представниками різних культур, що підвищує якість обслуговування клієнтів.
Яскравим прикладом міжнародної співпраці є робота кафедри економіки і бізнесу Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного з туристичним підприємством «Levante», яке розташовано на острові Санторіні в Греції.
«Levante» – це багатофункціональний туристичний комплекс, до складу якого входять:
- «Levante Hotel»– готель, із широким спектром послуг, забезпечуючи якісний сервіс та атмосферу грецької гостинності.
- «Levante Restaurant»– ресторан, який пропонує вишукані страви середземноморської кухні.
- «Levante Beach Bar»– пляжний бар, що пропонує різноманітні коктейлі, легкі закуски та розслаблюючу атмосферу з прямим доступом до пляжу.
Здобувачка вищої освіти 2с курсу спеціальності 242 «Туризм і рекреація» Тетяна Никифорова вже два роки поспіль проходить міжнародну практику в гостинних стінах цього підприємства на посаді бармена-офіціанта в пляжному барі «Levante Beach Bar». На своєму робочому місці Тетяна щодня приймає замовлення і консультує гостей щодо меню, напоїв та спеціальних пропозицій; рекомендує страв і напоїв, враховуючи смаки клієнтів; подає готові замовленея у встановленому порядку; готує та подає алкогольні і безалкогольні напої відповідно до стандартів закладу із дотриманням рецептури та технології приготування коктейлів і напоїв; забезпечує чистоту свого робочого місця, барної стійки, столів і прилеглої території; працює з касовим апаратом: розраховує клієнтів готівкою або через платіжні термінали; веде контроль поповнення запасів і інвентарю; взаємодіє з кухнею для координації замовлень; забезпечує високий рівень сервісу відповідно до стандартів підприємства; виконує норми охорони праці, пожежної безпеки та безпеки харчових продуктів.
Завдяки практичному досвіду роботи в міжнародних туристичних комплексах Тетяна швидко і легко пристосовується до оточуючого середовища, демонструє адаптивність, знання іноземних мов і готовність до сучасних викликів. Участь у практиці надає їй можливість ознайомитися з найкращими практиками туристичного бізнесу, для майбутнього впровадження їх у майбутній професійній діяльності. Міжнародна практика сприяє створенню мережі професійних зв’язків, які є корисними в подальшій кар’єрі. Це відкриває додаткові можливості для працевлаштування як за кордоном, так і в рідній країні.
Під час проходження практики Никифорова Тетяна здобула такі важливі навички, як самостійність, комунікабельність, лідерські якості та вміння швидко приймати рішення в нестандартних ситуаціях.
Таким чином, міжнародна практика для здобувачів вищої освіти спеціальності “Туризм і рекреація” є ключовим етапом їхньої професійної підготовки, який забезпечує конкурентні переваги на ринку праці, сприяє їхньому професійному та особистісному розвитку, а також інтегрує в глобальний туристичний простір.





