Анотація курсу. Навчальна дисципліна «Оптимізація та теорія прийняття рішень» є обов’язковою дисципліною циклу загальної підготовки фахівців та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Дисципліна спрямована на формування у здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти загальних та фахових компетентностей щодо володіння основними математичними методами, необхідними для аналізу, моделювання й оптимізації процесів і явищ, прийняття оптимальних рішень при розв’язанні задач сфери харчових технологій, вибору найкращих методів їх реалізації. Дисципліна зорієнтована на вивчення питань математичного моделювання, оптимізації та прийняття рішень при розв’язанні добре структурованих, слабо структурованих та неструктурованих проблем та задач харчових технологій. Дисципліна «Оптимізація та теорія прийняття рішень» є складовою частиною професійного навчання бакалавра.
Метою навчальної дисципліни є забезпечення міцного і свідомого оволодіння системою математичних знань з основних теоретичних положень, методології аналізу, математичного моделювання, оптимізації й використання математичних моделей, вироблення умінь і навичок використання сучасної, вживаної у практичній діяльності методології ідентифікації проблем, аналізу, розробки та прийняття різного роду рішень, а також уміння самостійно створювати і адаптувати подібні методи до конкретних умов, і на цій підставі сформувати висококваліфікованого сучасного фахівця.
Завданнями дисципліни є:
- набуття теоретичних знань і практичних навичок з застосування методів побудови, аналізу моделей та пошуку найефективнішого або найбільш прийнятного способу дії для досягнення поставленої мети
- вивчення теоретичних засад, основних принципів та інструментарію математичного апарату, який використовується при вирішенні практичних задач математичного моделювання, оптимізації та прийняття рішень у сфері харчових технологій
- розвиток навичок творчого дослідження, логічного мислення та підвищення загального рівня математичної культури при розв’язанні практичних задач математичного моделювання та оптимізації технологічних процесів виробництва харчових продуктів.
Програма навчання здобувачів ВО – Силабус дисципліни «Оптимізація та теорія прийняття рішень» 1 семестр
Програма навчання здобувачів ВО – Силабус дисципліни «Оптимізація та теорія прийняття рішень» 3 семестр
Робоча програма навчальної дисципліни «Оптимізація та теорія прийняття рішень» 3 семестр
Робоча програма навчальної дисципліни «Оптимізація та теорія прийняття рішень» 1 семестр
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
- Рудаков Д. В., Сдвижкова О. О. Математичне моделювання природничих систем: навч. посіб.; М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». Дніпро: НТУ «ДП», 2022. 178 с.
- Математичні методи дослідження операцій : підручник / Є. А. Лавров, Л. П. Перхун, В. В. Шендрик та ін. Суми : Сумський державний університет, 2017. 212 с.
- Катренко А. В. Дослідження операцій : підручник. 3-тє вид., стер. Львів : «Магнолія – 2006», 2024. 350 с.
- Пономаренко В. С., Павленко Л. А., Беседовський О. М. та ін. Методи та системи підтримки прийняття рішень в управлінні еколого-економічними процесами підприємств : навч. посіб. Харків : Вид. ХНЕУ, 2012. 272 с.
- Катренко А. В., Пасічник В. В. Прийняття рішень: теорія та практика : підручник Львів : Новий Світ – 2000, 2020. 447 с.
