Анотація курсу. Навчальна дисципліна «Статистичні методи аналізу та математичне моделювання у харчових технологіях» є обов’язковою дисципліною циклу загальної підготовки фахівців зі спеціальності G13 «Харчові технології» та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти, спеціальності G13 «Харчові технології», денної форми навчання. Дисципліна спрямована на формування у здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти загальних та фахових компетентностей щодо володіння основними математичними методами, необхідними для аналізу, моделювання й оптимізації процесів і явищ при розв’язанні задач сфери харчових технологій, вибору найкращих методів їх реалізації. Дисципліна зорієнтована на вивчення питань аналізу експериментальних й спостережуваних статистичних даних, що характеризуються випадковістю, математичної теорії статистичних рядів, гіпотез, кореляційного, регресійного аналізу, оцінки параметрів та визначення апроксимуючих залежностей, передмодельного аналізу експериментальних й спостережуваних даних, враховуючих часову структуру, застосування простої й складної прогнозних методологій аналізу до моделювання часових рядів, математичного моделювання, оптимізації та системного підходу до розв’язання задач харчових технологій. Дисципліна «Статистичні методи аналізу та математичне моделювання у харчових технологіях» є складовою частиною професійного навчання магістранта.
Метою навчальної дисципліни є забезпечення міцного і свідомого оволодіння системою математичних знань з основних теоретичних положень, методології аналізу модельованих експериментальних й спостережуваних даних, технології створення, аналізу, оптимізації й використання математичних моделей, вироблення умінь і навичок використання сучасної, вживаної у практичній діяльності методології ідентифікації проблем, аналізу, розробки та прийняття різного роду рішень, а також уміння самостійно створювати і адаптувати подібні методи до конкретних умов, і на цій підставі сформувати висококваліфікованого сучасного фахівця.
Завданнями дисципліни є:
- набуття теоретичних знань і практичних навичок з застосування методів аналізу даних для проведення передмодельного аналізу експериментальних й спостережуваних даних, методів побудови, аналізу моделей та пошуку найефективнішого або найбільш прийнятного способу дії для досягнення поставленої мети
- вивчення теоретичних засад, основних принципів та інструментарію математичного апарату, який використовується при вирішенні практичних задач у сфері харчових технологій, розвиток навичок творчого дослідження
- логічного мислення та підвищення загального рівня математичної культури при розв’язанні практичних задач математичного моделювання технологічних процесів виробництва харчових продуктів.
Програма навчання здобувачів ВО – Силабус дисципліни «Статистичні методи аналізу та математичне моделювання у харчових технологіях»
Робоча програма навчальної дисципліни « «Статистичні методи аналізу та математичне моделювання у харчових технологіях» 2 семестр
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
-
Рудаков Д. В., Сдвижкова О. О. Математичне моделювання природничих систем: навч. посіб.; М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». Дніпро: НТУ «ДП», 2022. 178 с.
-
Василенко О. А., Сенча І. А. Математично-статистичні методи аналізу у прикладних дослідженнях: навч. посіб. Одеса : ОНАЗ ім. О. С. Попова, 2011. 166 с.
-
Пономаренко В. С., Павленко Л. А., Беседовський О. М. та ін. Методи та системи підтримки прийняття рішень в управлінні еколого-економічними процесами підприємств : навч. посіб. Харків : Вид. ХНЕУ, 2012. 272 с.
-
Леонтьєва В. В., Кондрат’єва Н. О. Математичне моделювання виробничих процесів : навч.-метод. посіб. Запоріжжя : ЗНУ, 2011. 120 с.
-
Павленко П. М. Основи математичного моделювання систем і процесів : навч. посіб. Київ : НАУ, 2014. 274 с.
