Геніальні ідеї приходять тим, хто заслужив їх наполегливою працею. 
В.І. Вернадський

На кафедрі електротехніки і електромеханіки імені професора В.В. Овчарова працюють дві лабораторії:  “Ресурсо-енергозбереження в електротехнічних комплексах і системах” та “Проблеми автоматизації технологічних процесів в АПК”.

Наукова робота кафедри в 2021-2025 роках ведеться:

  • за Підпрограмою 5 “РЕСУРСО-ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ РЕЖИМИ РОБОТИ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНИХ КОМПЛЕКСІВ” (№ держреєстрації 0121U109980).

Метою роботи є підвищення надійності силового електрообладнання, електромеханічних систем; збереження і зменшення витрат електроенергії.

Напрям інноваційної діяльності: освоєння нових технологій транспортування енергії, впровадження енергоефективних, ресурсозберігаючих технологій, освоєння альтернативних джерел енергії.

Галузь застосування: пристрої діагностування і захисту силового електрообладнання передбачається застосовувати в сільськогосподарському виробництві, переробній промисловості, водопостачанні. Рекомендації і пропозиції щодо нормування питомих витрат електроенергії відносяться до переробної промисловості.

  • за Підпрограмою “АВТОМАТИЗАЦІЯ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ В АПК” (№ держреєстрації 0121U110204).

Проводяться дослідження аналізу технологічних процесів АПК як об’єктів автоматизації на рівні комп’ютерних технологій, в рамках якої визначаються параметри контролю та регулювання вибору та створення технічних засобів автоматизації, розробці основних видів забезпечення АСУТП.


В 2016-2020 роках наукова робота кафедри велась за Програмою 5 «Ресурсо-енергозберігаючі режими передачі і перетворення енергії в агропромисловому комплексі (№ держреєстрації 0116U002726)» за темою 5.1 «Ресурсо-енергозберігаючі експлуатаційні режими роботи силового електрообладнання, енергозберігаючі біотехнічні системи».


Результати наукових досліджень кафедри систематично обговорюються на семінарах, міжнародних науково-технічних та внутривузівській конференціях із залученням провідних науковців. Найважливіші результати досліджень публікуються в спеціалізованих наукових виданнях – Працях ТДАТУ та електронному виданні Науковий вісник ТДАТУ, журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз даних, зокрема Web of Science, Scopus та ін. 
Професорсько-викладацький склад кафедри ЕТЕМ приймає активну участь у виставкових заходах різного рівня організації. Наукові розробки кафедри демонструються на науково-технічних виставках та впроваджуються в господарствах.
Традиційно кафедра приймає участь у винахідницькій та раціоналізаторській роботі. За час існування кафедри колективом отримано понад 300 патентів та авторських свідоцтв.