Черешню вже давно в Мелітополі називають ягодою-годувальницею. Саме тому підвищення її якості та врожаю, розробка нових конкурентоспроможних сортів та просування ягоди на Європейський ринок є важливим питанням. Задача науковців допомогти в розробці нових технологій, що цьому сприятимуть та питання механізації збору врожаю.
Одна з цілей конференції – навчитися не тільки вирощувати черешню, але і, так би мовити, просувати її, представляти її так, щоб і в Мелітополі, і в Україні, і за кордоном розуміли, що наша черешня не тільки смачна, але й корисна.
У ході заходу були розглянуті питання сертифікації продукції, створення системи управління процесами виробництва, перспективи вегетативних підщеп, та особливості конфігурації технології сучасного черешневого саду. Учасники конференції відвідали сади ТОВ « Мелітопольська черешня», «Агро-фенікс» та мелітопольську дослідну станцію ім. Сидоренка.
Особливістю цьогорічної конференції «Черешневий сад – новітнє в теорії та практиці» була дегустація різних сортів солодкої ягоди, яку організувала Мелітопольська дослідна станція садівництва ім. М.Ф. Сидоренка. Учасникам заходу було запропоновано 22 сорти черешні та 4 сорти вишні. Вони повинні були оцінити їх за смаком і за кольором. Свої враження вони записували в спеціально підготовлені дегустаційні листи. Назви сортів учасникам при цьому не повідомили, тарілки з ягодами були просто пронумеровані. Сорти дегустатори дізналися лише після закінчення процесу.