Студенти та викладачі енергетичного факультету ТДАТУ продовжують знайомство з передовими виробничими та енергетичними підприємствами України (http://www.tsatu.edu.ua/22244/; http://www.tsatu.edu.ua/ettp/ekskursija-na-dniprovsku-hes/; http://www.tsatu.edu.ua/ettp/1123/; http://www.tsatu.edu.ua/ettp/ekskursijna-pojizdka-na-sonjachnu-elektrostanciju-tokmak-solar-enerdzhi/).
У місті Дніпро куратори груп Гулевський В.Б., Постол Ю.О., Коваль Д. М., Ковальов О.В. зі студентами побували на підприємстві виготовлення шоколаду, шоколадних цукерок, а також іншої кондитерської продукції – кондитерській компанії «АВК».
Компанія «АВК» – один із лідерів національного кондитерського ринку. Компанія входить в трійку найбільших кондитерських компаній України за обсягами виробництва і в топ-100 світових компаній. Масштабні інвестиційні програми «АВК», що реалізуються протягом кількох останніх років спрямовані на модернізацію та закупівлю обладнання. Королівський Шарм; Труфальє; Трюфель; Королівський Шедевр; Шоколадна ніч; KRESKO; Бам-Бук; Мажор; Жувіленд; Шоколад АВК; Гулівер та інші – є брендами кондитерської продукції «АВК».
Екскурсовод Яресько Ірина Володимирівна розповіла про історію шоколаду і фабрики. Варто відзначити ідеальну стерильність виробництва. Одягнувши бахіли, шапочки і довгі плащі студенти та викладачі познайомились у двох цехах з повним циклом виробництва цукерок «Труфальє» та «Королівський шарм». Технологічний процес виглядає таким чином: насамперед, кондитери використовують усі сировинні компоненти – молоко, цукрову пудру, какао, ароматизатори та інше – і готують начинку і глазур. Потім з готової маси формують корпус майбутньої цукерки. Після глазурування і охолодження продукт запаковують в обгортку, а після цього – в коробки. Особливу цікавість викликав процес загортання цукерок в етикетку. Одна машина упаковує до 1100 цукерок в хвилину! Обгортковий папір завантажується в машину рулонами, а на кінцевому етапі “хвостики” з двох сторін закручують спеціальні лапки. Виробництво значною мірою автоматизоване, за винятком лише деяких процесів, де вимагається ручна праця. Етапи виробництва не дозволяють фотографувати. Творці вважають за краще залишати в таємниці деякі тонкощі виготовлення. Під час ознайомлення з виробництвом студентам та викладачам запропонували продегустувати продукцію щойно виготовлених цукерок “Fruto banda”.
Студенти та викладачі виразили вдячність керівництву фабрики за організацію екскурсії.
Гулевський В.Б., к.т,н., доцент кафедри ЕТТП




