Symbol2

КОНКУРС

НАУКОВОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ПЕРЕКЛАДУ

17.02.2021-27.02.2021

Положення про конкурс

Зразок оформлення конкурсної роботи

СЕКЦІЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

 En-Ua S

Науково-технічний переклад

Завантажити оригінал англійською мовою
 

ПЕРЕМОЖЕЦЬ – КУРАШКІН ОЛЕКСАНДР

Олександр Курашкін,

група 41АІ

Таврійський державний агротехнологічний університет

імені Дмитра Моторного

Компанія Tula Technology випустила мільйонний автомобіль,

виготовлений на основі технології Dynamic Skip Fire

Компанія Tula Technology, Inc., лідер в області технологій з підвищення ефективності двигунів і скорочення викидів шкідливих речовин в легкових і комерційних автомобілях, оголосила про те, що мільйонний автомобіль, який використовує зазначену нагородами технологію Dynamic Skip Fire (DSF), був випущений в листопаді 2020 року.

На відміну від методів, пов’язаних з відключенням фіксованої кількості циліндрів, DSF динамічно приймає рішення про спрацювання запалювання через кожні 90 градусів кута повороту колінчастого валу на V8 (180 градусів на 4-циліндровому двигуні) в залежності від потрібного крутного моменту. В результаті, двигун динамічно запускає оптимальну кількість циліндрів для досягнення максимальної економії палива, зберігаючи плавність ходу при оптимальному рівні шуму і вібрації. Оскільки кожен період згоряння палива вибирається таким чином, щоб забезпечити оптимальний ККД, DSF знижує витрату палива і викиди CO2, а для дизельних двигунів – NOx.

Tula співпрацює з OEM-виробниками, щоб в майбутньому забезпечити перехід до екологічно чистих і ефективних двигунів. Дотримуючись успішної філософії управління в DSF, інженери Tula розробили дизельний двигун DSF, який, як було доведено, знижує викиди NOx і CO2, а також Dynamic Motor Drive, який підтримує роботу електродвигуна в режимі, близькому до максимальної потужності, дозволяючи збільшити дальність дії, зменшити вимоги до батарей і знизити витрати на двигуни для електромобілів. Фундаментальна філософія управління компанії Tula полягає в усуненні втрат ефективності при роботі двигунів і моторів, за збереження оптимальної ефективності на переривчастій основі.

 Учасники конкурсу 

Афанасьєв Євген
Білецький Олег
Бурлаков Артем
Водяницький Іван
Гальцев Микита
Гілевич Кирило
Заліканов Кирило
Катане Олександр
Крєстов Всеволод
Кузьмін Кирило
Курчанов Артур
Логвиненко Євген
Мурашкевич Максим
Налбат Олександр
Островський Микола
Скачков Роман
Солонцов Олександр
Фельдшеров Єгор
Чепак Анастасія
Юрченко Сергій
Яцина Давид

 En-Ua S

 Переклад фрагменту

 науково-природничого спрямування

Завантажити оригінал англійською мовою
 

ПЕРЕМОЖЕЦЬ – КОВАЛЬ ЄВГЕНІЙ

Євгеній Коваль,

група 41 АГ

Таврійський державний агротехнологічний університет

імені Дмитра Моторного

Сільське господарство як наука

 

Сільське господарство – це наука про вирощування культур та худоби з використанням природних ресурсів Землі. Першочерговою метою сільського господарства є спонукання земельних площ до більш великих обсягів вирощування і у той же час захист її від деградації та нераціонального використання. Різноманіття галузей сільського господарства включає в себе агрономію, садівництво, ентомологію, тваринництво, молочне виробництво, агроінженерію, агрохімію та сільськогосподарську економіку.

З давніх часів люди створювали геніальні системи зрошення для управління водопостачанням, особливо в напівзасушливих зонах та регіонах з періодичними опадами. З занепадом середньовіччя зросли комунікації, комерційна революція та неухильний підйом міст Західної Європи привели до тенденції сільського господарства від існуючого фермерства у бік вирощування культур для продажу за межі товариства. Дослідження та міжконтинентальна торгівля, як і наукові розробки, призвели до розвитку знань садівництва, різних культур, обміну методами вирощування та продукцією. Індустріальна революція після кінця 18-го століття спричинила ріст населення селищ та міст, що дедалі більше форсувало сільське господарство до більшої інтеграції з основними економічними та фінансовими закономірностями.

Сучасна наука також спричинила революцію у харчовій переробці та технологіях охолодження продукції. Збір врожаю був механізований для кожного вирощування продукту рослини. Селекційні програми створили високоспеціалізованих тварин, рослини та різноманіття птиці, тим самим підвищуючи ефективність виробництва. Ці зміни, звісно, враховують нові аспекти аграрної політики. У багатьох країнах широкомасштабні урядові програми контролюють планування, фінансування та регулювання сільського господарства.  

 Учасники конкурсу 

 Акатова Дар’я
Башук Ігор
Блуд Владислав
Власенко Анастасія
Горлова Катерина
Дяткова Єлизавета
Золотухіна Валерія
Іванов Іван
Іващенко Вероніка
Кушнір Данило
Островський Микола
Прасолов Данило
Прокопенко Валерій
Рябошапка Юлія
Ходан Карина
Христовой Роман
Шеховцова Діана
Щербина Сергій

 En-Ua S

Переклад фрагменту

 науково-економічного спрямування

Завантажити оригінал англійською мовою
 

ПЕРЕМОЖЕЦЬ – ПЕРЕСИПКІН ОЛЕКСАНДР

 Олександр Пересипкін,

група 11сФБ

Таврійський державний агротехнологічний університет

імені Дмитра Моторного

Глобальна економіка: прогнозування на 2021 рік

Глобальна економіка передбачає зростання з рекордною швидкістю

У нашому головному сценарії ми очікуємо зростання світової економіки на 5 відсотків за ринковим курсом, що є найшвидшим курсом, зазначеним у 21 столітті. Наші прогнози залежать від успішного впровадження та розповсюдження ефективних вакцин проти COVID-19 та подальших сприятливих бюджетних, фінансових та валютних умов. Тим не менше, наступні 3-6 місяців будуть складними, особливо для країн Північної півкулі, які переживають зимові місяці долаючи подальшу локалізацію загальноекономічних локдаунов (що було нещодавно показано у Великобританії). 

… але відновлення буде нерівномірним по всім секторам, країнам та рівням доходів. До кінця 2021 року та на початок 2022 року ми очікуємо, що глобальна економіка повернеться до свого до пандемічного рівня виробництва. Однак ця схема маскує нерівномірний малюнок. На одному кінці спектру розташована китайська економіка, яка в даний час є більша порівняно з її до пандемічного розміру. З іншого боку, це переважно розвинуті економіки, які засновані на послугах (Великобританія, Франція, Іспанія), або більше орієнтованих на експорт капітальних товарів (Німеччина, Японія) і навряд чи відновляться до кінця року до того рівня, що була до кризи. У цих економіках, за прогнозами зростаючий, але низький рівень виробництва призведе до збільшення рівня безробіття. У своїх економічних прогнозах на грудень 2020 року, Організація економічного співробітництва та розвитку прогнозує рівень безробіття у своїх країнах-членах близько 7 відсотків порівняно з до пандемічним рівнем близько 5,5 відсотків. Більшість вільних робочих місць, швидше за все, це ті, що знаходяться на нижньому рівні розподілу заробітку, що може посилити нерівність у доходах.

 Учасники конкурсу 

Бенедик Дмитро
Константинова Альона
Кухарчук Валерія
Маляренко Олеся
Мандзій Маргарита
Орманжи Олександр
Скребейко Сергій
Ткачук Юлія
Чернишова Марія

СЕКЦІЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ

 De-Ua S

Переклад фрагменту

 наукового спрямування  

(для усіх галузей)

Завантажити оригінал німецькою мовою
 

ПЕРЕМОЖЕЦЬ – МОВЛИК ІВАН

Мовлик Іван Олександрович,
група 31АГ
Таврійський державний
Агротехнологічний університет
імені Дмитра Моторного

Ціни на світовому ринку сільськогосподарської продукції

Ціни на світовому ринку зазнають сильних коливань, які по суті спричинені змінами у світовій ситуації з поставками аграрної продукції. Дефіцитна ситуація з поставками веде до зростання цін, тоді як рівень цін падає, коли світове глобальне виробництво перевищує глобальне споживання. При цьому попит на більшість сільськогосподарських продуктів є порівняно стабільним і крокує за позитивним трендом, зумовлений глобальним зростанням світового населення, тоді як пропозиція аграрних продуктів підлягає залежності від 6 найбільших успішних урожаїв у періоді 6 років. Ці глобальні коливання пропозиції здебільшого є наслідком непередбачуваних явищ, таких як посуха, повені, напади шкідників, війни, епідемії або інші будь-які кризи.
У рамках стратегічного розвитку на період 2020-2030 років, розвиток світових ринкових цін відповідно підпорядкований середньостроковому баченню комісії Європейського Союзу (ЕС 2019а). При цьому слід брати до уваги, що у глобальній стратегії 2020-2030 років, найбільші коливання стосовно забезпечення продуктами, що зумовлені непередбачуваними явищами, не відображаються. Розвиток цін світового ринку запланований на період 2020-2030 років, таким чином у порівнянні до розвитку цін минулого, є відносно стабільним.

 

Учасники конкурсу 

Мандзій Маргарита
Панасенко Олена
Радюк Юрій
Сидоренко Любов
Шеховцова Діана

СЕКЦІЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ

 Fr-Ua S

Переклад фрагменту

 наукового спрямування  

(для усіх галузей)

Завантажити оригінал французькою мовою

ПЕРЕМОЖНИЦЯ – ЛАВРОВА ІРИНА

Лаврова Ірина Сергіївна,

група 21ХТ

Таврійський державний агротехнологічний університет

імені Дмитра Моторного

10 ключових орієнтирів, які сформують майбутнє аграрної професії

Під час презентації видання “Деметра” в 2020 році, в щорічній довідковій роботі з аграрної геополітики, дослідники та представники клубу «Деметра» детально описали “десятку кардинальних точок”, які змогли б управляти сільським господарством протягом наступних 10 років. Серед них зростаюче значення Китаю, “стратегічні” питання водневих ресурсів, постійно суворіші стандарти, екологічні проблеми та невизначеність ССП (Сільська соціальна політика). Бути фермером завтра буде більш вдалою дією.

По всьому світі на Китай приходилось розраховувати протягом декількох десятиліть. Протягом наступних 10 років за цією країною доведеться уважно слідкувати. “Її безпечна їжа виходить на міжнародний рівень” завдяки “завершенню коридорів в постачанні на місцеві виробництва”. Ці сектори імпорту будуть настільки необхідними, як і не менш важлива стурбованість здоров’ям, яка має значні наслідки для його постачання, а отже, і для торгівлі сільськогосподарською сировиною. Про це свідчить розвиток коронавірусу на початку 2020 року.

У світі, що дедалі більше глобалізується, вода, поряд із Світовим океаном, є насамперед  першим місцем за передовим досвідом між культурами, виробництвами та інформацією і першим джерелом стресу. Для фермерів, у тому числі  у Франції, вода також уособлює першість та є  “напруженістю, що перебуває в процесі”. Зі зміною клімату «водний стрес являє собою першість із ризиків». “Вода завтра буде стратегічною економією безпеки і першим з продуктів,  доступ до якого все ще не є універсальним”, – резюмують фахівці.

Учасники:

Лаврова Маргарита

Хойняк Євген 

 

Вітаємо переможців і дякуємо усім учасникам за їх дбайливе ставлення до слова,

жагу нових знань зі спеціальностей дослідження 

і наполегливість у вивченні іноземних мов!

Запрошуємо до участі наступного року!