Кожна країна має свої свята і свої історичні коріння їх походження. Це завжди викликає цікавість людей і бажання дізнатися більше про такі аспекти лінгвокраїнознавства. З цією метою на кафедрі іноземних мов 20 листопада був проведений виховально-пізнавальний захід, який ознайомив студентів спеціальності «Маркетинг» з особливостями святкування Нового року в Шотландії. Здобувачі вищої освіти з цікавістю дізналися, що багато століть Новий рік зустрічали в Шотландії  навесні, як і в більшості країн світу, разом із пробудженням природи від зимового холоду та сну.                                                                                               

За даними сайту https://vechirniy.kyiv.ua/blog/tokareva/16/ початок року з 1 січня було встановлено римським правителем Юлієм Цезарем в 46 році до н.е. В Стародавньому Римі цей день був присвячений Янусу – богу вибору, дверей, входів, виходів, початку та кінця, богу всіх починань та часу. Бог Янус зображувався з двома обличчями – молодим та старим, які дивляться в протилежні боки.

З переходом світу на григоріанський календар, почали переносити й святкування нового року на 1 січня. Так святкування Нового року наклалося на велике язичницьке свято «Hogmanay» – свято кінця та початку, свято переходу від темряви до світла, свято вогню. Тому не дивно, що особливі традиції святкування «Хогманаю» перейшли до святкування нового року в Шотландії, зробивши шотландський «Новий рік» одним з найяскравіших в усьому світі.

Здобувачі вищої освіти дізналися про декілька найважливіших традицій минулого, актуальних й на сьогодні:

  • «Redding home» – велике прибирання дому. Вичищали навіть найбільш недоступні  місця та куточки, особливе значення приділяли комину. Попіл перед викиданням уважно розглядали, намагаючись передбачити майбутнє.
  • не тільки сміття вичищали з дому, але й злих духів. Для цього жінка Роду запалювала гілку ялівцю та «обкурювала» простір будинку.
  • кожен день святкування «заповнювали» вогнем – запалювали смолоскипи, багаття, феєрверки та салюти. Обов’язково підпалювали бочки з дьогтем, які пускали по вулицям, як символ спалювання всього зайвого.
  • з початком бою курантів відкривали двері заднього двору, щоб старий рік вийшов, а з останнім дзвоном відкривали центральні двері, аби впустити новий рік.
  • дуже важливою є традиція співу в святкові дні. Співають всією родиною пісні  на слова Роберта Бернса – шотландського поета-романтика 18 сторіччя.
  • звичай  «First-Foot». Вважалося, що першого січня першим в дім має зайти чоловік, бажано високий та темноволосий. Гість приносив із собою подарунки – шматочок вугілля, сіль та хліб. Гостя, в свою чергу, пригощали ковтком віскі.
  • після «першого гостя» родини відправлялися вітати друзів. Серед подарунків обов’язково був святковий кекс «Black bun».

«Black bun» – особливий святковий кекс з великою кількістю сушеної смородини, цукатами та темними родзинками. Два види тіста – темне, як ніч, всередині та світле, як день, зовні, символізують собою поєднання двох сторін душі, та перехід від темряви до світу…

Здобувачі вищої освіти мали змогу прийняти участь у конкурсах, веселих тестах, порівняти традиції святкування Нового року в Україні і Шотландії.

 Hogmanay -1

hogmanay - celebration

Hogmanay - traditional bun