В Інституті підвищення кваліфікації (ІПК) організовано роботу агроінтернатури за підримки Українсько – канадського бізнес-проекту розвитку плодоовочівництва (UHBDP), з метою проходження стажування студентів на провідних підприємствах Запорізької області, з отриманням іменної стипендії на період проходження стажування.
Програма «Агроінтернатура» триває: студенти аграрних університетів мають можливість отримати свій перший досвід серйозної роботи в великих плодоовочевих компаніях півдня України, а керівники таких компаній – задіяти молодих кваліфікованих фахівців для розвитку своїх виробництв.
Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP)
Основною метою Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва є підвищення прибутків малих та середніх виробників плодоовочевої продукції, а також інших учасників плодоовочевого ринку.
UHBDP сприяє підвищенню прибутку через впровадження інноваційних технологій та бізнес підходів, які забезпечують економію витрат часу та фізичних зусиль, а також єдружніми до навколишнього середовища.
Термін реалізації Проекту – 2014-2021 роки.
Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA). MEDA співпрацює з Ізраїльським агентством міжнародного співробітництва (MASHAV) та міжнародними сервісними компаніями з метою надання технічної підтримки.
UHBDP працює з виробниками плодоовочевої продукції із Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.
Ключові напрямки роботи проекту
Розвиток ринку:
- Розширення та розвиток можливостей для створення додаткової вартості на ринку плодоовочевої продукції
- Залучення малих та середніх сільгоспвиробників до ринків з вищою дохідністю через ринкову консолідацію
- Поліпшення методів виробництва і технологій, а також сприяння розвитку взаємовідносин з постачальниками
- Покращення післязбиральної доробки продукції, а саме: очищення, сортування, пакування; відстеження продукції; гарантії безпеки та якості продукції; ланцюги поставок охолодженої продукції, транспортування та логістика.
Розвиток трудових ресурсів:
- Доведення рівня університетської освіти до вимог бізнесу
- Покращення та розвиток навичок випускників університетів до рівня, якого вимагає плодоовочевий сектор
- 140 студентів університету отримають можливість стажування та набуття короткострокового робочого досвіду
Доступ до фінансових ринків:
- Поліпшення доступу до інвестицій та фінансових можливостей шляхом створення зв’язків з інвестиційними компаніями та компаніями з приватним капіталом
Використання інноваційного фонду:
- Створення фінансових стимулів для просування новітніх технологій і можливостей
- Проведення конкурсу бізнес-планів з зустрічним фінансуванням на їх впровадження
- Надання фінансових гарантій структурам, які будуть заохочувати інвестиції у життєздатні середні підприємства та фінансувати сільськогосподарське виробництво плодоовочевої продукції.