Добірка корисних сервісів створена на основі семінару на тему “Неформальна освіта — крок до кар’єрного зростання” доцента М.Колеснікова та інших відкритих ресурсів

АгрокебетиPro

Навчальна платформа «АгрокебетиPRO» — онлайн-портал, на якому розміщено у вільному доступі навчальні онлайн-курси та всі необхідні матеріали для дистанційного навчання студентів, викладачів та фахівців в аграрній галузі.
Започаткування навчальної платформи «АгрокебетиPRO» та створення онлайн-курсів стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту USAID «Економічна підтримка України». Зміст онлайн-курсів є відповідальністю Громадської організації «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

AgriAcademy

ЄБРР створив нове цифрове освітнє середовище сучасних знань та практичних новацій – платформу AgriAcademy. AgriAcademy — цифровий освітній простір для взаємообміну знаннями і навичками в агробізнесі.

Мета платформи – покращити доступ українській агробізнес-спільноті до професійних навичок, успішних бізнес-кейсів та інноваційних рішень, які відповідають сучасним викликам ринку.

MOOC Навчальний курс з масовою інтерактивною участю із застосуванням технологій електронного навчання та відкритим доступом через Інтернет. Одна з форм дистанційної освіти. Загальна кількість МВОК курсів у кінці 2016 року становила 6,850 з більш ніж 700 університетів світу.

Курси з інформатики, мов, інженерії, психології, письма, електроніки, біології, маркетингу, бізнес-аналізу, фінансової грамотності, управління проєктами, програмування, дизайну тощо.

EdEra Студія онлайн-освіти, яка розробляє онлайн-курси, інтерактивні підручники та освітні спецпроєкти. До кожної лекції додається супроводжуючий матеріал. Кожного тижня студенти виконують домашнє завдання, а в кінці курсу складають іспит. Навчання в будь-який зручний час. Успішність підтверджується сертифікатом
 Prometheus Український громадський проєкт масових відкритих безкоштовних онлайн-курсів. Серед партнерів найкращі ЗВО країни. Кожен курс складається з відеолекцій, інтерактивних завдань, а також форуму. Успішне завершення курсу дає змогу отримати електронний сертифікат.

Доступні безкоштовні курси від викладачів України та світу, які допоможуть отримати новітні навички у будь-якій сфері, та платні курси від зіркових викладачів, які надають доступ до інтерактивного навчального досвіду нового рівня.

coursera Онлайн-платформа містить більше 2 тис. курсів із понад 180 спеціалізацій на 4 освітніх рівнях, зареєстровано близько 25 млн. слухачів – тут можна навчатися та отримувати кредити 200 провідних університетів світу, які є партнерами Coursera. По закінченню курсу користувач отримує сертифікат. Існує доступ до безкоштовних онлайн-курсів від провідних університетів і компаній світу
EdX Надає послуги МВОК на відкритій англомовній безкоштовній платформі OpenEdX, пропонуючи слухачам високоякісні курси за 24 напрямами, серед яких комп’ютерні технології, статистика, література та інші.
Онлайн-курси повторюють реальні лекції, які викладаються в Гарварді, університеті Корнуелла та інших. Курси безоплатні, проте отримання сертифікату потребує оплати
Udacity В окремі розділи винесено матеріали з математики, бізнесу, дизайну, інших наук (фізика, біологія). Курси діляться за рівнем складності (новачок, досвідчений, профі).

У кожному курсі є кілька уроків, які містять відео. Наприкінці заняття наводиться завдання, яке допоможе перевірити рівень засвоєння матеріалу. Кожен курс триває близько 2 місяців, а щотижня на навчання треба витрачати орієнтовно 6 годин.

За допомогою Udacity можна навіть отримати роботу, адже інформація про студентів (за згодою) передається роботодавцям, які уклали договір із компанією

Canvas Network Проєкт відрізняється великою різноманітністю курсів, різні рівні підготовки, безоплатні, умовно безоплатні та платні курси, курси не мають єдиного підходу до викладання. Тривалисть 2–3 тижні, попередній запис,

Canvas Network пропонує придбання додаткових навчальних матеріалів, а платні дозволяють накопичувати кредити, що зараховуються в системі безперервної освіти

Stanford Open Edx Платформа, що пропонує різноманітний доступ до професійного освітнього контенту від численних шкіл і університетських кафедр, а також можливість безкоштовно брати участь у онлайн-курсах, які організовують викладачі Стенфордського університету
EADTU Європейська асоціація університетів дистанційного навчання є провідною інституційною мережею університетів для он-лайн, відкритої та дистанційної вищої освіти. Є центром інновацій у Європейському освітньому просторі, і зокрема в Європейському просторі вищої освіти.

EADTU координує європейський консорціум MOOC, який складається з усіх основних платформ MOOC (FutureLearn (Велика Британія), FUN MOOC (Франція), Miriadax (ES), EduOpen (IT), iMoox (AT), NAU (PT), AI Campus (DE)) і платформа OpenupEd MOOC.

OpenupЕd Перша й наразі єдина загальноєвропейська МВОК-ініціатива, заснована у 2013 році Європейською комісією та Європейською асоціацією університетів дистанційного навчання (EADTU). Студенти можуть обрати понад 200 МВОКів 13 мовами, отримати кредити ECTS.
Iversity Європейський освітній онлайн-ресурс, спеціалізується на проведенні інтерактивних курсів і лекцій для закладів вищої освіти, розміщує на своїй платформі відкриті масові онлайн-курси.

Налічує понад 750 тис. зареєстрованих користувачів і більше мільйона студентів, а також є однією з небагатьох платформ, завдяки якій за проходження онлайн-курсів студенти з усього світу можуть отримати ECTS-кредити

Кампстер Кампстер — це інтерактивна онлайн-академія, в якій легко отримувати знання і розвивати навички, які необхідні для досягнення мети та відповідають ринковим вимогам. Надає безкоштовний доступ до курсів українською мовою. Представлені курси з програмування, маркетингу, тайм-менеджменту, копірайтингу тощо.
Future Learn Освітня платформа Відкритого університету, що має 40-річний досвід дистанційного навчання та онлайн-освіти
PhET Заснований у 2002 р. лауреатом Нобелівської премії Карлом Віманом.

Проєкт University of Colorado Boulder для створення і використання безкоштовних інтерактивних симуляцій з математики і наук про природу.

PhET створено на основі наукових педагогічних досліджень і спонукають студентів до навчальних досліджень і експериментування, використовуючи інтуїцію в середовищі, подібному до гри.

Професійна освіта онлайн Всеукраїнська платформа для дистанційного та змішаного навчання, що створена на основі «Всеукраїнської школи онлайн» спеціально для учнів закладів професійної освіти, педагогічних працівників та незалежних здобувачів професійних кваліфікацій.

Платформу створено на замовлення Міністерства освіти і науки України за підтримки Міжнародної організації праці (International Labour Organization).

Надає можливість отримати компетенції у сфері туризму, деревообробки, електромонтажу, кулінарії, готельного обслуговування, тощо.

Creative Practice Онлайн-платформа відкрила безкоштовний доступ до усіх курсів з вебдизайну, графіки, креативного бізнесу. Без будь-яких обмежень — теорія і практика уукраїнською мовою.
 Emeritus Освітня платформа від компанії «iD Tech» надає українським студентам і освітянам безоплатний доступ до курсів, програм і тренінгів більш ніж 50 кращих закладів вищої освіти світу.
ВУМ Дистанційна платформа громадянської освіти. Онлайн-проєкт пропонує понад 75 курсів для безоплатного навчання. Курси сформовані з відеолекцій, практичних завдань і контрольних запитань. Є форум для спілкування з викладачами.

Напрями: персональний розвиток, реалізація потенціалу, підприємництво, формування відкритого суспільства в Україні.

За умови успішного проходження – сертифікат.

Udemy Платформа, що пропонує освітні проєкти, розподілені на 16 категорій, які викладаються практиками. Є як безоплатні курси, так і платні.

Навчальні матеріали представлені у вигляді відео, аудіо, презентацій і тексту. Udemy також пропонує можливість організаціям створювати власні навчальні проєкти для корпоративного навчання.

Після закінчення курсів слухачі можуть отримати сертифікат таких відомих компаній, як Cisco Systems, Microsoft Corporation, Financial Industry Regulatory Authority та інших