25 квітня 2024 р.  в межах академічного руху «Гостьовий професор» Вищої школи педагогічної майстерності ТДАТУ відбулася  гостьова лекція на тему «ГЛЮТЕН. ДРУГ ЧИ ВОРОГ?», спікером якої стала Вікторія ЄВЛАШ – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімії, мікробіології та гігієни Державного біотехнологічного університету.

 Лекторка розпочала свою лекцію з чіткого визначення глютену, його ролі в продуктах харчування та поширених помилок, пов’язаних з ним, розвінчуючи міфи про глютен. Спікерка підкреслила, що глютен сам по собі не є шкідливим для більшості людей. Тільки 1% населення світу страждає на целіакію, аутоімунне захворювання, при якому вживання глютену призводить до пошкодження тонкого кишечника. Науковиця також зазначила, що немає наукових доказів того, що безглютенова дієта корисна для людей без целіакії або непереносимості глютену.

1

На лекції було також розглянуто питання щодо шкідливості глютену для схуднення, що також є поширеною помилкою. Спікерка зазначила, що втрата ваги при переході на безглютенову дієту частіше пов’язана зі змінами загального раціону, а не з виключенням глютену.

2

Наголошуючи на важливості правильного харчування, лекторка підкреслила, що для людей з целіакією або непереносимістю глютену суворе дотримання безглютенової дієти є життєво необхідним. Однак також зробила акцент на тому, що людям без цих захворювань не слід бездумно переходити на безглютенову дієту, адже це може призвести до дефіциту важливих поживних речовин.

3

Лекція завершилася активною сесією запитань та відповідей, де лекторка надала вичерпні відповіді на всі питання аудиторії, стосовно глютену, його впливу на здоров’я та принципів здорового харчування.

Загалом, лекція «Глютен: друг чи ворог?» стала цінним джерелом інформації для всіх, хто прагне розібратися в цій складній темі та зробити свідомий вибір щодо свого харчування.

Інформацію підготувала завідувач кафедри ХТ та ГРС  проф. Прісс О.П.