14 червня 2020 року в четвертий раз поспіль у місті Мелітополі без глядачів на закритій території Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (навпроти входу до Центру культурі і дозвілля нашого навчального закладу) відбулися цьогорічні “Богатирські ігри” (V Чемпіонат України з богатирського багатоборства та IV Чемпіонат України з богатирської тяги), які проходили при підтримці Міністерства молоді та спорту України, управління молоді та спорту Мелітопольської міської ради, ректора Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Дмитра Моторного, д.т.н., професора Кюрчева Володимира Миколайовича. В цих змаганнях найвищого рівня, які проходили під егідою Федерації найсильніших атлетів України і перетягування канату, взяло участь 29 спортсменів з 10 областей України, в тому числі Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Київської, Івано-Франківської, Львівської та інших. По суті, це був основний кістяк національної збірної України з богатирського багатоборства. Спочатку цей форум найсильніших людей України повинен був відбутися в м. Лисичанськ (Луганська область), але всеукраїнський карантин вніс свої корективи, і завідувач кафедри фізичного виховання і спорту Газаєв Валерій, який водночас є одним з найуспішніших атлетів світу у ваговій категорії до 105 кг, взяв знову цю непосильну ношу на свої могутні плечі, за підтримки ректора нашого університету виступивши головним організатором двох чемпіонатів.

На жаль, змагання відбулися без глядачів та вболівальників цього видовищного виду спорту, з дотримання всіх санітарних норм та вимог Міністерства охорони здоров’я України, включаючи спеціальні перепустки для ЗМІ та спортсменів, а також обов’язковий температурний скринінг на початку змагань. І результати, на які ми всі сподівалися, не змусили себе довго чекати, віддячивши команді спортивного клубу ТДАТУ “Таврія-Університет” під керівництвом Валерія Газаєва, яка ще раз доказала статус найсильнішої в країні. В скарбничці двох чемпіонатів наші спортсмени здобули разом 12 медалей найвищого ґатунку (7 – “золотих”, 4 – “срібних” та 1 – “бронзову”).

Отже, зараз про все за порядком. Спочатку відбувся IV Чемпіонат України з богатирської тяги (підняття штанги від підлоги на рівень пояса) серед 5 вагових категорій – до 63 кг (жінки), до 82 кг (жінки), до 90 кг (чоловіки), до 105 кг (чоловіки) та понад 105 кг (чоловіки). В категорії до 105 кг блискуче виступив ГАЗАЄВ ВАЛЕРІЙ, третій рік поспіль посівши 1 місце та ще й встановивши черговий рекорд України – 352,5 кг. Порадували свого тренера також спортсмени СК ТДАТУ “Таврія-Університет”. В категорії до 90 кг першим став магістр механіко-технологічного факультету 2019 року випуску СКРИПЧЕНКО ОЛЕКСАНДР, подолавши 300 кг, в категорії до 105 кг 2 місце отримав ДУБОВИЙ ОЛЕКСАНДР (305 кг). Серед жінок найкращими стали: у ваговій категорії до 63 кг – ДАВИДЕНКО ТЕТЯНА з рекордом України (160 кг) та до 82 кг – СУКАЧ ОЛЬГА (165 кг).

Найцікавіші події сталися пізніше, коли розпочалися справжні “Богатирські ігри” – 5-й за рахунком Чемпіонат України з богатирського багатоборства, де зійшлися помірятися силами найсильніші чоловіки та жінки України. І дійсно, змагання видалися видовищними та безкомпромісними з боку усіх учасників. Тим цікавіше було спостерігати за протистоянням у всіх 5 категоріях.

У ваговій категорії до 105  кг чемпіоном України четвертий раз поспіль став ГАЗАЄВ ВАЛЕРІЙ з загальною сумою балів 39,5, випередивши досвічених та авторитетних спортсменів, своїх учнів ДУБОВОГО ОЛЕКСАНДРА (Луганська область) та ВАЛЕНТИНА БУРМІСТРОВА (Запорізька область). Результати виступу спортсменів СК ТДАТУ “Таврія-Університет” та учнів ГАЗАЄВА В.Н.:

  • СКРИПЧЕНКО ОЛЕКСАНДР – Чемпіон України (вчетверте поспіль) у ваговій категорії до 90 кг (2 рекорди УкраїниЛог Ліфт (підйом металевої колоди вагою 120 кг – 6 повторів за 60 секунд) та Прогулянка Фермера (прохід на 40 метрів з вагою 120 кг в обох руках за 17,69 секунди);
  • ГУМАНЕНКО ДМИТРО – II місце у ваговій категорії до 90 кг;
  • ДАВИДЕНКО ТЕТЯНА – Чемпіонка України у ваговій категорії до 63 кг (2 рекорди України: Супер Йок (перенесення коромисло вагою 150 кг на 20 метрів за 11,63 секунди) та Богатирська Тяга На Максимум (160 кг);
  • СУКАЧ ОЛЬГА – II місце у ваговій категорії до 82 кг;
  • ДУБОВИЙ ОЛЕКСАНДР – II місце у ваговій категорії до 105 кг;
  • БУРМІСТРОВ ВАЛЕНТИН – III місце у ваговій категорії до 105 кг.

Після закінчення змагань ГАЗАЄВ ВАЛЕРІЙ поділився зі своїми вболівальниками та шанувальниками “Богатирських ігор” своїми думками щодо змагань: “Сьогодні можна трохи видохнути та проаналізувати минулий чемпіонат України. До цього турніру я підійшов у гарній спортивній формі. У богатирській тязі я на максимум налаштовувався на рекорд України – був упевнений, що зможу. Та й в принципі був упевнений у всьому, хоча на цьому чемпіонаті було відразу дві моїх найменш улюблені вправи. Але, через 10 років виступів, я нарешті навчився перевертати покришку за допомогою техніки, тому проблем не було. Проблеми виникли тільки в самої підступної та складної з технічної точки зору вправі – Фронт Холд (утримання ваги перед собою на витягнутих руках), оскільки відразу 4 точки опори повинні бути притиснуті до поверхні: потилиця, лопатки, таз і гомілки. За два відриву будь-яких з цих точок час зупиняється. Так зі мною і сталося. У підсумку – 3 місце в цій вправі. Але, за 5 років виступів в нашій ваговій категорії на чемпіонаті України вже змінилося близько 20 вправ – потрібно бути готовим до всього. Одним словом – на 100% залишився задоволений Богатирською Тягою На Максимум й Естафетою “Прогулянка Фермера + Покришка”. В інших вправах виступив гірше ніж повинен був. Були помилки. Але, головне – кінцевий результат і він був досягнутий: четвертий рік поспіль я стаю чемпіоном країни з богатирського багатоборства і третій рік поспіль з богатирської тяги, при цьому повернув собі рекорд України. Мої учні теж дуже порадували, завоювавши купу медалей і встановивши багато особистих рекордів. В умовах досить тривалого карантину провести цей чемпіонат було дуже складно, проблем було дуже багато, але ми змогли. І це радує”.

Підсумовуючи командний виступ Чемпіонату з богатирського багатоборства, призові місця розподілилися наступним чином:

І місце – команда Запорізької області

II місце – команда Луганської області

III місце – команда Івано-Франківської області.

Спортивний клуб ТДАТУ “Таврія-Університет” вітає ГАЗАЄВА В.Н. з заслуженою перемогою! Нехай Вас попереду чекають ще тисячі таких саме нагород і успішних змагань! Ніколи не падайте духом, не втрачайте свою впевненість і цілеспрямованість! Нехай спортивний азарт супроводжує Вас по життю, допомагаючи бути сильним і витривалим! Будьте щасливі й позитивні, ми пишаємося Вами та Вашими досягненнями!

Старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту Нестеров О.С.