24 грудня напередодні Святвечора – свята Різдва Христова згадуємо українські традиції. Різдво Христове, яке ми святкуємо 25 грудня — одне з найважливіших церковних свят. Це особливий період, який символізує тепло, родинні зв’язки, світлу радість.
Що символізує Різдво Христове? Для вірян — це особлива дата, коли Ісус Христос, який став Спасителем людства, народився, прийшовши на землю, щоб спокутувати гріхи всіх людей.
Святкування Різдва розпочиналося ще напередодні, 24 грудня. Це — Святвечір. З появою першої зірки потрібно було сісти за святковий стіл, на якому обов’язково стояло 12 пісних страв: кутя, млинці, пісний борщ з галушками, голубці, тушена капуста, гриби, риба. Страви відрізнялися в залежності від регіону, але кутя завжди була важливою частиною святкування.
«Дідух в хату, біда з хати” говорили наші пращури заносячи головний символ українського Різдва. Сніп з пшениці чи жита, який прикрашали висушеними квітами, спеціально сплітали і ставили на покуті — там де висіли ікони.
🌾Найголовнішим атрибутом різдвяних свят в українських домівках починає ще з язичницьких часів та інтерпретований у християнські був Дідух — це дідів дух, дух роду наших предків.
Сьогодні давня українська обрядовість активно відроджується. Тому напередодні Святвечора говоримо про головний символ українського Різдва – Різдвяний Дідух. Дідух – це житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує добробут, гарний врожай і достаток.
Також на Різдво ходили колядувати. Селяни переодягалися в різноманітних персонажів, ходили від хати до хати і співали обрядові пісні — колядки.
Відроджуємо наші історичні традиції, єднаємося в їх збереженні та поширені.
Бажаємо справжніх українських різдвяних свят.

