16 жовтня – Всесвітній день хліба(World Bread Day).
Всесвітній день хліба започатковано у 2006 році Міжнародним об’єднанням пекарів і кондитерів, присвячений до створення Продовольчої й сільськогосподарської організації у 1945 році та Всесвітнього дня продовольства.
В українській культурі хліб має важливе значення в традиціях, таких як весілля, народження дитини, проводи в дорогу та поминки.
Це ще один спосіб привернути увагу суспільства до проблем голодування і злиднів по всьому світу.
Якщо заглибитись далеко в історію, то ще 5 тисяч років тому перша хлібина дуже сильно відрізнялась від тієї, яку ми маємо в сучасному вигляді. Стародавні єгиптяни готували її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше відбулась невеличка трансформація і хлібні палянички стали випікати на гарячому камінні з грубо змеленого зерна. А от у III тисячолітті до нашої ери існувало вже три десятки сортів хліба.
У стародавній Європі хліб використовували не тільки як їжу, а як частину сервірування столу. До прикладу, на стіл ставили черстві шматки хлібини, які заміняли тарілки та вбирали вологу. Після трапези такий “посуд” з’їдали, викидали собакам або ж пригощали бідняків. І лише у 15 столітті появились дерев’яні тарілки, які замінили “хлібне” сервірування.
Хліб в українських традиціях
- Коли народжувалась дитина, то гості завжди приходили з хлібом;
- Син ішов у далеку дорогу – мати загортала в рушник житній окраєць;
- На весілля пекли коровай і благословляли на щасливу долю молодят;
- Ішли на поминки – несли з собою паляницю;
- Гостей завжди зустрічали випеченим хлібом із сіллю, а потім додали ще й мед.
