Мета навчальної дисципліни – формування системи знань про теоретично-методологічні та практичні аспекти функціонування і розвитку сільського зеленого туризму в сільській місцевості .
Завдання курсу: дисципліни полягає у:
- формуванні системи теоретико-методологічних знань з основ гостинності в сільській місцевості,
- визначення ролі і місця сільського зеленого туризму в системі загального туризму,
- набуття навиків організації та планування господарської діяльності в сільському зеленому туризмі.
Результати навчання (з урахуванням soft skills) Інтегральна компетентність:
Здатність комплексно розв’язувати складні професійні задачі та практичні проблеми у сфері туризму і рекреації, як в процесі навчання, так і в процесі роботи, що передбачає застосування теорій і методів системи наук, які формують туризмознавство, і характеризуються комплексністю та невизначеністю умов.
Soft skills:
- Комунікативні навички: уміння ефективно спілкуватися з клієнтами, партнерами, місцевими громадами, навички активного слухання, здатність виявляти потреби туристів, ввічливість, відкритість та культурна чутливість до різних соціальних груп і національностей.
- Уміння виступати привселюдно: проведення презентацій, екскурсій та семінарів для різних аудиторій, навички побудови довірчого контакту з туристами під час групових заходів, упевненість і харизматичність під час публічних виступів.
- Керування часом: ефективне планування робочого дня, організація туристичних програм, уміння розставляти пріоритети та дотримуватися термінів, навички швидкого реагування на зміни в розкладі або непередбачені ситуації.
- Гнучкість і адаптивність: здатність оперативно адаптувати туристичні програми відповідно до погодних умов, потреб клієнтів чи інших обставин, уміння працювати в мультикультурному середовищі та враховувати місцеві традиції, здатність впроваджувати нові технології або підходи в організації турів.
- Лідерські якості: уміння координувати роботу команди, включаючи місцевих мешканців та волонтерів, надихання команди та створення сприятливої атмосфери для співпраці, відповідальність за ухвалення рішень та вирішення конфліктів.
- Особисті якості: емпатія та дружелюбність у спілкуванні з туристами, енергійність і мотивація до розвитку туризму в сільській місцевості, висока етичність та повага до природи і місцевих традицій, стресостійкість та здатність зберігати спокій у складних ситуаціях.
Орієнтовний перелік тем лекцій:
- Сільський та зелений туризм в Україні та його місце в системі загального туризму
- Законодавче регулювання сільського зеленого туризму в Україні
- Європейський досвід організації сільського туризму
- Інфраструктура сільського зеленого туризму.
- Екологічний туризм: Стан та можливості розвитку
- Економіка сільського зеленого туризму
- Менеджмент і маркетинг в сільському зеленому туризмі.
- Моніторинг якості послуг в сільському зеленому туризмі
- Основи сільської гостинності. Перспективи розвитку сільського зеленого туризму в Україні.
- Інновації і використання сучасних бізнес-моделей в сільському зеленому туризмі.
Орієнтовний перелік тем практичних занять:
- Сільський та зелений туризм в Україні та його місце в системі загального туризму
- Організаційно-законодавче забезпечення сільського туризму в Україні
- Європейський досвід організації сільського туризму
- Інфраструктура та передумови для розвитку сільського туризму
- Екологічний туризм: стан та можливості розвитку.
- Економіка сільського зеленого туризму.
- Організація збуту туристичних продуктів в сільському туризмі
- Якість у сільському туризмі
- Передумови та етапи розвитку сільського зеленого туризму в південному регіоні України.
- Перспективи розвитку сільського зеленого туризму в Україні.