Метою дисципліни «Сільський зелений туризм» формування у здобувачів знань про теоретично-методологічні та практичні аспекти формування, функціонування і розвитку сільського зеленого туризму. Дисципліна основана на формуванні системи теоретико-методологічних знань з основ гостинності в сільській місцевості, визначення ролі і місця сільського зеленого туризму в системі загального туризму, набуття навичків організації та планування господарської діяльності в сільському зеленому туризмі.
В результаті вивчення дисципліни здобувач повинен знати:
- основні складові сільського зеленого туризму: сутність базових понять і термінів;
- теоретичні і прикладні основи, завдання сільського зеленого туризму;
- особливості ринку туристичних послуг у сільській місцевості;
- основні чинники ризику (бар’єри) і мотиви вибору відпочинку міських жителів у сільському туризмі;
- орієнтуватись і знати основні етапи історії розвитку сільського зеленого туризму в Україні і світі;
- класифікацію, категоризацію закладів розміщення в сільській місцевості;
- про сільський зелений туризм як вид економічної діяльності (підсобної та підприємницької);
- провідні світові науково-освітні школи з туризму;
- основну нормативно-правову базу з питань організації діяльності юридичних і фізичних осіб у сфері сільського зеленого туризму в Україні;
- організаційно-методичні засади формування й розвитку персоналу гостинної садиби;
- види небезпек і внутрішні фактори безпеки туристів у гостинних садибах;
- проблеми і перспективи подальшого розвитку сільського зеленого туризму в різних регіонах України.
здобувач повинен вміти:
- пояснювати вплив етнопсихологічного фактору на мотивацію вибору відпочинку у сільській місцевості;
- порівнювати середні тарифи на добове проживання у гостинних садибах (агрооселях) та агроготелях різних країн;
- складати схему реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності-фізичної особи;
- формувати перелік основних видів фахової діяльності менеджера сільського зеленого туризму;
- організовувати складання і виконання програми обслуговування, а також надання додаткових послуг туристам у гостинних садибах (агрооселях);
- забезпечувати умови безпечного відпочинку туристів і гостей у гостинних садибах (агрооселях);
- оцінювати загальну та територіальну ємкість ринку готельних і туристичних послуг у сфері зеленого туризму;
- володіти методикою формування і регулювання ціни на відпочинкові послуги у гостинній садибі;
- характеризувати світові тенденції і перспективи геопросторового розвитку сільського зеленого туризму;
- аналізувати і розробляти конкурентні пропозиції щодо розвитку (просування) екотуристичних продуктів та їх інфраструктури.