ІТ-технологіям у сільському господарстві була присвячена кураторська година, яка пройшла 10 березня у 41 ЕЕ групі (куратор Марина Постнікова).

Розвиток технологій відбувається з вражаючою швидкістю і якщо раніше вони впливали в більшій мірі на відносно нові і високотехнологічні галузі, то зараз прийшов час традиційних і консервативних бізнесів. Винятком не став і агросектор.

Суперферми, наприклад агроферма «Медуза», роботи – збирачі помідорів, огірків та суниці, роботи – пастухи, агрономи та м’ясники, дрони і найсучасніші аграрні технології зараз полегшують життя працівникам сільського господарства. В епоху розвитку технологій фермери можуть дозволити собі керувати фермерським господарством, «лежачи на дивані». Причому, в різних куточках земної кулі агровиробники спрощують собі життя по-різному. Але якщо зібрати ці розробки в одному місці і в потрібний час, фермером зможе стати хто завгодно: від дитини до білого комірця.

В Україні IT-інструменти для контролю ферм і комунікацій аграріїв тільки починають з’являтися. Головним чином це стартапи. Досить багато розробників вже пропонують мобільні додатки з управління господарством. Наприклад, проект Soft.Farm вивів на ринок систему Soft.Farm Eye – мобільний додаток, що дозволяє обстежити стан посівів.

Зараз в світі активно впроваджується часткова автоматизація, а ось повністю автоматизувати виробничі процеси в більшості випадків поки неможливо. За прогнозами вчених-аграріїв – це справа найближчих трьох років: за цей час буде досягнутий необхідний рівень розвитку штучного інтелекту і роботизації.

Студенти жваво та зацікавлено включались в обговорення представленої теми та мультимедійної презентації.

Світлана Голодова,
завідуюча відділом НБ