Наукова бібліотека одержала в дар унікальне 14-томне академічне зібрання творів Лесі Українки, яке було підготовлено до 150 річниці з дня народження письменниці та для популяризації української літератури і постаті Лесі Українки.

Організував та координував процес підготовки та видання повного нецензурованого академічного зібрання творів Лесі Українки в 14-томах Український інститут книги за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Було створено 14 авторських колективів, кожен із яких узявся впорядковувати тексти Лесі Українки, встановлювати основні їхні варіанти, а також фіксувати відмінності, фрагменти, відкинуті варіанти за допомогою аналізу автографів та першодруків. Паралельно тривала робота над коментарями та примітками, передмовами, покажчиками, ілюстративними блоками», – зазначив ректор ВНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось.

Над підготовкою видання працювали близько 30 найкращих фахівців у царині науки про Лесю Українку. Роботу було розподілено за томами, напрямками, жанрами. До підготовки видання залучили працівників Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також інших закладів вищої освіти та академічних установ Львова, Чернівців, Рівного, Житомира, Острога, Києва. До редакційної колегії увійшли Віра Агеєва, Юрій Громик, Оксана Забужко, Ірина Констанкевич, Марія Моклиця та Сергій Романов. “Часто нам ставлять запитання: “Скільки грошей інститут витрачає на проєкти?”, ми не витрачаємо, а інвестуємо, видання творів Лесі Українки — це інвестиція у наше майбутнє”, — зауважила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Щодо особливостей видання, то слід зауважити, що воно містить вісім тематичних блоків: драматургія (1-4 тт.), поезія та ліро-епічні твори (5 т.), художня проза (6 т.), літературна критика та публіцистика (7 т.), переклади (8 т.), записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 т.), «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки (10 т.), листування (11-14 тт.). Кожен блок розпочинається з передмови. Крім того, у кожному томі вміщено ілюстративний блок (зразки авторських рукописів, іконографія і живопис, першодруки тощо). При укладенні зібрання максимальну увагу було звернуто на рукописи Лесі Українки, зокрема чернетки, а також прижиттєві видання, сучасні історико-літературні, текстологічні та реальні коментарі.

«Це демонстрація стану зрілості сучасної української гуманітаристики, яка за 30 років спромоглася об’єднаним зусиллям видати насправді колосальну працю. Важлива тут якість коментарів і сама здатність прокоментувати те, чого не коментувалося у попередніх виданнях», – підкреслила Оксани Забужко.

14-томне академічне зібрання творів Лесі Українки надійшло до абонементу художньої літератури та чекає всіх шанувальників ознайомитися з творчістю цієї геніальної поетеси.