00-1024x732

День Гідності та Свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Щороку День Гідності та Свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Свято затверджене указом п’ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року “Про День гідності і свободи”.

Наразі Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії, яка під прикриттям міфічних «демілітаризації та денацифікації» прагне позбавити українців свободи та права самим обирати своє майбутнє, змусивши повернутися до колоніального минулого, від якого наша країна відмовилася.

21 листопада, у День гідності й свободи, українців та весь демократичний світ закликають пов’язати жовту стрічку, викласти у соцмережі фото з нею та хештегом #ЖовтаСтрічка, щоб підтримати опір на окупованих територіях.

“Ми закликаємо весь світ підтримати мужніх людей, які висловлюють непокору окупації. 21 листопада пов’яжіть на одяг чи розмістіть у себе на дверях, балконі, паркані, в офісі жовту стрічку на знак того, що вболіваєте за українців на тимчасово окупованих територіях та підтримуєте їхнє прагнення свободи”, — зазначив один із координаторів руху спротиву.

 Вже дев’ять місяців поспіль ми щодня виборюємо нашу свободу та відстоюємо свою гідність. Пророчі вірші Ліни Костенко як ніколи надихають. «Ми не маємо права на поразку», — нагадує нам поетеса.