З 1 березня 2021 року в Україні розпочав діяти ДСТУ 7152:2020 (ISO 8:2019, NEQ; ISO 18:1981, NEQ; ISO 215:1986, NEQ) “Інформація та документація. Видання. Оформлення публікацій у журналах і збірниках”.

Осучаснений стандарт підготовлено ДУ “Книжкова палата України імені Івана Федорова”. Він враховує положення міжнародних стандартів ISO 8:1977 Documentation. Presentation of periodicals (Документація. Оформлення періодичних видань), ISO 18:1981 Documentation. Contents list of periodicals (Документація. Cторінка змісту періодичних видань), ISO 215:1986 Documentation. Presentation of contributions to periodikals and other serials (Документація. Оформлення статей у періодичних та інших серіальних виданнях).

Стандарт поширюється на публікації у періодичних і продовжуваних виданнях, зокрема в текстових наукових, науково-практичних журналах і збірниках наукових праць, на різних носіях інформації. Стандарт призначено редакціям наукових установ і закладів вищої освіти, видавцям, організаціям тощо, які випускають періодичні та продовжувані видання, незалежно від їхнього відомчого підпорядкування, організаційно-правових форм господарювання й форм власності.

Новий національний стандарт рекомендує вказувати у журналах DOI, ORCID, а також затверджує правила оформлення пристатейних списків літератури. Отож, бібліографічні посилання (внутрішньотекстові, підрядкові, позатекстові) складають відповідно до положень ДСТУ 8302:2015, а бібліографічні записи в пристатейних бібліографічних списках складають згідно з ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 і ДСТУ ГОСТ 7.80:2007.

Як на мою думку, це якесь бібліографічне дежавю. Цілком можливо, що стандарт дійсно сприяє обміну результатами каталогізації з Киргизією, Таджикистаном, Туркменістаном і з рештою країн, де його було прийнято. Але ж ми рухаємось до світового, а не до пострадянського, інформаційного товариства. І тут виникають певні труднощі. Тотальна більшість популярних бібліографічних менеджерів (Mendeley, Zotero, EndNote Basic, Papers…), АБІСів, електронних бібліотек, баз даних… вперто не укладають бібліографічні списки згідно прийнятого ДСТУ ГОСТ 7.1.

Запроваджений новий стандарт ДСТУ 8302:2015 значно спростив життя вітчизняним науковцям, редакторам, студентам, бібліотекарям… і не тільки на словах, а й на ділі, сприяв нашій інтеграції у світовий інформаційний простір. Список джерел, оформлений згідно ДСТУ 8302, легко було трансформувати для References у будь який міжнародний стиль опису. У дисертаціях можна оформлювати список використаної літератури згідно з APA, MLA, ACS… а от у журналах та збірниках, будьте люб’язні, використовувати ДСТУ ГОСТ.
Якщо видання зареєстровано в Україні, то, мабуть, редакції слід дотримуватися державного стандарту. Вочевидь, редакторам та бібліотекарям новий ДСТУ життя не спростить, а авторів ще дужче заплутає.

І останнє – вишенька на торті. ДСТУ 7152:2020 не має у відкритому доступі. Зі стандартом можна ознайомитись тільки на платній основі. Бібліотека дякує проректору з наукової роботи, д.с.г.н, професорці Оксані Єременко у сприянні придбання даного стандарту для бібліотеки.

Всі, хто бажає ознайомитись з ДСТУ 7152:2020 можуть звертатись до наукової бібліотеки.

Наталя Семенюк
зав. відділом науково-бібліографічної
та інформаційної роботи разом з Пан Бібліотекар