Метою викладання навчальної дисципліни «Економіка підприємств готельно-ресторанного бізнесу» є формування сучасного економічного мислення, глибокого розуміння комплексу проблем господарювання в готельному та ресторанному бізнесі, а також набуття вмінь і практичних навичок економічної діяльності.
Основними завданнями вивчення освітньої компоненти «Економіка підприємств готельно-ресторанного бізнесу» є теоретична та практична підготовка студентів з таких питань:
підприємство як суб’єкт господарювання та основні напрями його господарсько- економічної діяльності (операційна, інвестиційна, інноваційна, фінансова);
методологічні та методичні засади планування діяльності підприємства; формування програми надання послуг у сфері готельно-ресторанного бізнесу, визначення виробничої потужності підприємств;
визначення складових ресурсного потенціалу підприємства та шляхи його ефективного використання;
теоретичні засади формування й використання трудових, майнових, фінансових ресурсів (капіталу) підприємства;
механізм формування економічних результатів господарсько-фінансової діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу;
оцінка ефективності господарської діяльності та пошук шляхів її підвищення.
Орієнтовний перелік тем лекцій
- Економіко-правові засади функціонування підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу на ринку.
- Експлуатаційна програма підприємств готельного господарства. Товарне забезпечення виробничої програми та товарообороту підприємств ресторанного бізнесу
- Технічний потенціал підприємства готельно-ресторанного бізнесу.
- Трудові ресурси і оплата праці на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу.
- Поточні витрати та собівартість готельно-ресторанних послуг та продукції.
- Прибуток і рентабельність підприємств готельно-ресторанного бізнесу.
- Доходи підприємств готельно-ресторанного бізнесу: джерела їх формування та напрями використання.
Орієнтовний перелік тем практичних занять
- Експлуатаційна програма підприємств готельного господарства.
- Товарне забезпечення виробничої програми та товарообороту підприємств ресторанного бізнесу
- Технічний потенціал підприємства готельно-ресторанного бізнесу.
- Трудові ресурси і оплата праці на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу.
- Поточні витрати та собівартість готельно-ресторанних послуг та продукції.
- Прибуток і рентабельність підприємств готельно-ресторанного бізнесу.
- Доходи підприємств готельно-ресторанного бізнесу: джерела їх формування та напрями використання.
Додаткові матеріали
Презентація до теми “ЕКСПЛУАТАЦІЙНА ПРОГРАМА ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА”
