Економіка підприємств готельно-ресторанного бізнесу

Спеціальність:
Готельно-ресторанна справа
СВО:
Бакалавр
Курс:
3
Провідний викладач:
Лисак Оксана Іванівна

Метою викладання навчальної дисципліни «Економіка підприємств готельно-ресторанного бізнесу» є формування сучасного економічного мислення, глибокого розуміння комплексу проблем господарювання в готельному та ресторанному бізнесі, а також набуття вмінь і практичних навичок економічної діяльності.
Основними завданнями вивчення освітньої компоненти «Економіка підприємств готельно-ресторанного бізнесу» є теоретична та практична підготовка студентів з таких питань:
підприємство як суб’єкт господарювання та основні напрями його господарсько- економічної діяльності (операційна, інвестиційна, інноваційна, фінансова);
методологічні та методичні засади планування діяльності підприємства; формування програми надання послуг у сфері готельно-ресторанного бізнесу, визначення виробничої потужності підприємств;
визначення складових ресурсного потенціалу підприємства та шляхи його ефективного використання;
теоретичні засади формування й використання трудових, майнових, фінансових ресурсів (капіталу) підприємства;
механізм формування економічних результатів господарсько-фінансової діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу;
оцінка ефективності господарської діяльності та пошук шляхів її підвищення.

Орієнтовний перелік тем лекцій

  1. Економіко-правові засади функціонування підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу на ринку.
  2. Експлуатаційна програма підприємств готельного господарства. Товарне забезпечення виробничої програми та товарообороту підприємств ресторанного бізнесу
  3. Технічний потенціал підприємства готельно-ресторанного бізнесу.
  4. Трудові ресурси і оплата праці на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу.
  5. Поточні витрати та собівартість готельно-ресторанних послуг та продукції.
  6. Прибуток і рентабельність підприємств готельно-ресторанного бізнесу.
  7. Доходи підприємств готельно-ресторанного бізнесу: джерела їх формування та напрями використання.

 

 Орієнтовний перелік тем практичних занять

  1. Експлуатаційна програма підприємств готельного господарства.
  2. Товарне забезпечення виробничої програми та товарообороту підприємств ресторанного бізнесу
  3. Технічний потенціал підприємства готельно-ресторанного бізнесу.
  4. Трудові ресурси і оплата праці на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу.
  5. Поточні витрати та собівартість готельно-ресторанних послуг та продукції.
  6. Прибуток і рентабельність підприємств готельно-ресторанного бізнесу.
  7. Доходи підприємств готельно-ресторанного бізнесу: джерела їх формування та напрями використання.

Додаткові матеріали

Презентація до теми “ЕКСПЛУАТАЦІЙНА ПРОГРАМА ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА”

Презентація до теми “ТОВАРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ ТА ТОВАРООБОРОТУ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ”