У  рамках проекту «Розробка та впровадження інноваційних методів агроекології в степовому ландшафті Запорізької та Херсонської областей» спільно із керівником Спілки сприяння розвитку сільського туризму Бернагою Наталією Юріївною, представниками Ради жінок-фермерів Херсонської області, експертом програми малих грантів Глобального екологічного фонду (ГЕФ ПМГ для України) в степовому ландшафті Ширяєвим Володимиром 02.10.2018 року викладачі факультету АТЕ ТДАТУ(доцент кафедри плодоовочівництва, виноградарства та біохімії Г.В. Нінова та старший викладач кафедри рослинництва імені професора В.В. Калитки З.В. Білоусова)  прийняли участь у роботі семінару.

Перша частина семінару проходила на полях селища  Соколівка Вільнянського району Запорізької області у подружжя Ірини та Євгенія Парасочки, які продемонстрували ділянки із овочевими культурами: картоплею, томатами, капустою, баклажанами, кропом та цукровою кукурудзою, що вирощуються за органічною технологією. Всі присутні мали змогу побачили дерева та чагарники навколо ділянок, де заселена велика кількість корисних для овочевих культур організмів. Бачили комахоїдних птахів, які старанно очищують поля овочевих культур від гусені та шкідливих комах, елементи природної рівноваги між ентомофагами, що ретельно зберігали господарі.

Ділились господарі способами внесення органічних добрив та золи, таких рідких в наш час – тільки в зону майбутнього рядка під овочеві культури при основному обробітку ґрунту. Кількість та величина хробаків говорили про якість ґрунту і його вплив на рослини. Дивувало наявність агрономічно цінної структури ґрунту.

Були продемонстровані «нехитрі» прилади, за допомогою яких вони полегшують умови своєї праці: насіннєва сіялка, прополювальні, розрихлюючи  пристрої.

Особливу зацікавленість у присутніх викликали насадження із лікарськими травами (шавлія, м’ята, меліса, чебрець, орегано, душиця, морандо бергамотовий). Ірина та Євгеній із таким захопленням та знанням своєї справи розповідали про технології вирощування цих культур, що покорили усіх присутніх.

Відвідувачі семінару на реальних показниках досягнень подружжя ще раз пересвідчились, що глибокі теоретичні знання, які набуті обома  господарями у аграрному ВУЗІ,  дозволили пристосовуватись до мінливих вимог ринкових відносин, забезпечити одержання високих якісних врожаїв органічної продукції, введення енергоощадних елементів у технології вирощування овочевої продукції.

Також учасниками семінару було відвідано  цех з переробки овочевої та плодово-ягідної продукції у селищі  Матвіївка  Вільнянського району Запорізької області. Господарка Сус Тетяна Анатоліївна ознайомила із особливостями бізнесу. Продукція – унікальні салати, які мають патентний захист, мала високу дегустаційну оцінку учасників семінару.

Дякуємо організаторам за таку цікаву та насичену інформацією подорож з обміну досвідом між практичними, досвідченими та небайдужими до нашого майбутнього людьми.

3

2

1а

1

6 (1)

5

4

7

К.с.-г.н., доцент кафедри плодоовочівництва,виноградарства та біохімії Нінова Г.В.