У День міста Мелітополя у центральному парку ім. М. Горького кафедри факультету АТЕ ТДАТУ ознайомили мешканців нашого міста з цікавими експозиціями.
Кафедра хімії та біотехнологій запропонувала поринути у «Мікросвіт рослин». Завідувач кафедри, к.с.-г.н., доц. Колесніков М.О. та асистент Овечко І.О. надали можливість усім зацікавленим роздивитись під мікроскопом зразки рослинних тканин, зернівку пшениці, стебла та корені гарбуза, кірказона, ячменю, кукурудзи, рослинний пилок, волоски герані та інші мікропрепарати. Найвдячнішими глядачами були діти, які з не аби яким захопленням вивчали представлені препарати.
Кафедра охорони праці та безпеки життєдіяльності у складі к.с.г.н., доц. Яцух О.В., к.т.н., ст. викл. Зорі М.В., лаб. Шац О.Ю. та ст. 41 ОП групи Бурич Катерини представила експозицію побутових приладів для контролю параметрів мікрокліматичних умов будь-яких приміщень:
– радіометр РКС-20.03 «Прип’ять» для контролю радіаційної чистоти приміщень, територій, транспорту, предметів побуту, одягу, продуктів харчування, поверхні ґрунту.
– цифровий шумомір SL-401, що дозволяє виміряти елементарні шуми на виробництві, транспорті, в освітніх установах, офісах, житлових приміщеннях і т.п.
– детектор електромагнітних полів DT-1130, призначений для вимірювання рівня електромагнітного випромінювання, що дозволить визначити найбільш небезпечні ділянки вашої оселі, заміряти рівень ЕМВ від побутових приладів та реорганізовувати життєвий простір вдома чи на роботі.
– термогігрометр T-318 для безперервного моніторингу та реєстрації умов мікроклімату (температури, відносної вологості повітря) у житлових та офісних приміщеннях.
Найбільше зацікавлення у відвідувачів виявив детектор електромагнітних полів DT-1130, за допомогою якого всі охочі вимірювали інтенсивність електромагнітного випромінювання від власних мобільних телефонів цифрового стільникового зв’язку.
Кафедрою технологій переробки та зберігання продукції сільського господарства на чолі з к.т.н., доц. Загорко Н.П., к.с.-г.н., ст. викл. Бандурою І.І., к.т.н., ст. викл. Кулик А.С. було організовано «Знак якості по-мелітопольські». Гостям та мешканцям міста було запропоновано продегустувати та визначити якість різноманітних варених ковбас, яблучного соку та молока різних виробників, які широко представлені на полицях місцевих супермаркетів.
Найактивніша молодь напряму підготовки «Харчові технології»: Руденко Іван, Манченко Іван, Науменко Антон, Дем’яненко Марина, Масловська Анастасія, Фенагеєва Дар’я розповіли усім зацікавленим, як правильно обирати ковбасні вироби, соки та молочні продукти під час здійснення покупок. Зокрема: в чому полягає відмінність між ковбасою вищого, першого і другого ґатунків; чим сік прямого віджиму кращий, ніж відновлений, а сік з м’якоттю відрізняється від нектару. Майбутні бакалаври з харчових технологій повідали секрети виявлення фальсифікації молока в домашніх умовах з використанням підручних засобів, які є у кожного споживача.
К.с.-г.н., ст. викл. Бандура І.І. та ст. лаборант кафедри ТПЗПСГ Громакова А.Л. продемонстрували експозицію гливи звичайної і дозволили дуже зацікавленим відвідувачам виставки зазирнути під таємну завісу успіху вирощування грибів та розглянути під мікроскопом крохмальні зерна, дріжджі, виміряти рН соків, молока та інших напоїв, визначити вміст енергетичноцінних речовин у харчових продуктах.
Подібний захід проводиться факультетом АТЕ уже другий рік поспіль і, зважаючи на його без перебільшення, шалений успіх, буде проведено в подальшому майбутньому.
Інформаційний супровід:
к.с.-г.н., доц. каф. ОП і БЖ Яцух О. В.,
ас. каф. Х і Б Овечко І. О.,
к.т.н., ст. викл. каф. ТПЗПСГ Кулик А.С.
Фото Ганни Бовкун












