Без названияЧорнобильська аварія: найбільша техногенна катастрофа минулого століття.

✔️38 років минуло з моменту аварії  на Чорнобильській АЕС, але її наслідки надалі є предметом обговорення світової наукової спільноти. Тоді в атмосферу Землі викинуло величезну хмару радіоактивного пилу, яка зачепила Україну та навіть частину Європи.

✔️Чорнобильська трагедія сталася 26 квітня 1986 року, тоді радіоактивним цезієм були забруднені 3/4 території Європи.

✔️За різними дослідженнями внаслідок цієї масштабної аварії значні дози випромінення отримало понад 8,5 мільйонів мешканців України, Білорусі, а приблизно півмільйона громадян померли від наслідків радіації.

Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету “Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний”. Це – 4-а монета з серії, присвяченої відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника.
🟢Чому лелека?

📍Лелека чорний – рідкісний птах, який став одним із своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні. Це один із двох видів лелек, що зустрічається у фауні України. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт. На відміну від білого лелеки, цей птах – дуже обережний та намагається уникати людей, тому представників його виду побачити можна дуже рідко. Лелека чорний занесений до Червоної книги України та Європейського червоного списку, охороняється Бернською і Боннською конвенціями.

Наразі його популяція на території Чорнобильського заповідника зростає. Це свідчить про відновлення екосистеми регіону, та про те, що заповідник стає осередком біорізноманіття навіть в умовах радіаційного забруднення.

🙏Україна вшановує пам’ять ліквідаторів та всіх постраждалих. Пам’ятаємо подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!

photo_2024-04-26_09-29-35