День працівників харчової промисловості цього року припадає на 17 жовтня, відзначається в Україні щорічно у третю неділю жовтня згідно з Указом Президента України № 714/95 від 8 серпня 1995 року.

Підприємства харчової та переробної промисловості відіграють важливу роль у питаннях забезпечення населення продовольчими товарами в усьому світі, оскільки турбота про хліб насущний завжди була однією з головних турбот людства.

Працівники харчової промисловості постійно покращують якість своєї продукції, розширюють доступний асортимент продуктів. Звичайно ж, умови розвитку харчової промисловості та економіки в кожній окремій країні різні, мають свою специфіку, однак досягнутий сучасний технологічний рівень виробництва харчової продукції дозволяє зберігати хороший результат навіть в екстримальних умовах.

До харчової промисловості належать понад 40 галузей і виробництв, а промислове виробництво харчових продуктів здійснюють понад 5000 підприємств, які виробляють широкий асортимент продуктів харчування. Харчова промисловість України забезпечує внутрішній споживчий ринок якісними продуктами харчування майже на 90%. Галузь відіграє надзвичайно важливу роль у зовнішній торгівлі країни, формуючи більш 50% зовнішньоторговельного обороту продукції АПК України.

З нагоди цього свята навчально-науковий абонемент наукової бібліотеки підготував тематичну виставку «Інноваційні технології харчової промисловості». На виставці представлені видання: Л. Капрельянц та ін. «Мікробіологія харчових виробництв», «Інноваційні технології харчових виробництв» за редакцією В. Піддубного, «Жири у виробництві харчової продукції» за редакцією Л. Шильмана, А. Єгорова «Мікробіологія галузі», «Основи розрахунку та конструювання обладнання переробних і харчових виробництв» за редакцією К. Самойчука. Авторами підручника «Процеси і апарати харчових виробництв. Теплообмінні процеси» є викладачі нашого Університету кафедри ОПХВ імені професора Ф. Ю. Ялпачика: К. Самойчук, В. Бойко, В. Тарасенко, О. Ломейко.

Наукова бібліотека від щирого серця вітає університетську спільноту з професійним святом – Днем працівників харчової промисловості. Особливі вітання кафедрі харчових технологій та готельно-ресторанної справи. Бажаємо вам міцного здоров’я, сімейного благополуччя, впевненості у майбутньому. Нехай втілюються у життя всі ваші задуми на радість вашим родинам, на благо розквіту рідної України та піднесення добробуту усього українського народу.

Світлана Орлова,
провідний бібліотекар