Щорічно у третю неділю листопада відзначається День працівників сільського господарства в Україні згідно з Указом Президента № 428/93 від 07.10.93 року.

Це свято, присвячене всім аграріям країни, хто розумом і руками, серцем і душею, у селі і в місті щодня долучається до важливих аграрних справ. Це свято дбайливих господарів, незалежно від форм власності та господарювання.

Фахівці читального залу наукової бібліотеки підготували тематичну виставку «Унікальні технології NO-TILL». Технологія NO-TILL — сучасна система нульового обробітку ґрунту, яка передбачає відмову від оранки землі за допомогою традиційної техніки. В результаті поверхня залишається в нерухомому стані та покривається подрібненими пожнивними залишками.

На тематичній виставці експонуються періодичні видання: «Вісник аграрної науки», «Агроіндустрія», «Зерно», «Агроном», «Пропозиція», «Аграрний тиждень», «Agroexpert» та підіймаються такі питання, як «Органічний NO-TILL», «Пряма сівба – NO-TILL», «Сівозміни в землеробстві України», «NO-TILL за законами степу України» тощо. Також представлено міжвідомчий тематичний науковий збірник «Землеробство»; навчальні посібники С. П. Танчик «NO-TILL і не тільки. Сучасні системи землеробства», Я. Б. Олійник «Загальне землеробство», П. О. Стецишин «Основи органічного виробництва» та інші.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 2021 рік роком овочів та фруктів, що символічно для нашого південного рігіону – краю сонця, фруктів і овочів. Гендиректор Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй Цюй Дун’юй закликав усі країни світу нарощувати виробництво овочів та фруктів, інші харчові продукти , які складають основу здорового способу життя. Він також відзначив, що пандемія коронавірусу змусила людство шукати нові шляхи в боротьбі з голодом та неповноцінним харчуванням.

Овочі та фрукти – важливе джерело вітамінів, без яких неможливе життя людини і особливо зараз, коли іде боротьба з пандемією, їх вживання сприятиме профілактиці хронічних недуг. Україна має чудові ґрунти, запаси води, сприятливий клімат для вітчизняного овочівництва. В нашій країні поширені близько 80 видів овочевих рослин, які ми споживаємо, проте їстівними можуть бути понад 200 видів. Всесвітня організація охорони здоров’я і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН рекомендують кожному дорослому щодня вживати не менше 400 грамів овочів і фруктів.

Шановні працівники сільського господарства та сільськогосподарського виробництва, наукова бібліотека ТДАТУ щиро вітає вас зі святом, бажає успіхів, затишку і спокою у кожній оселі, злагоди у кожній родині, впевненості у завтрашньому дні! І, як кажуть самі господарники, хай в усіх буде хліб і до хліба на столі!

Читальний зал наукової бібліотеки