photo_2019-12-02_14-41-10   28 листопада на факультеті агротехнологій та екології відбулася презентація освітньо-професійної програми «Цивільна безпека» ОР «Бакалавр». На заході були присутні здобувачі вищої освіти, які навчаються за даною спеціальністю, з усіх курсів ОР «Бакалавр» та «Магістр», викладачі випускової кафедри, представники деканату та ректорату. На початку заходу перший проректор ТДАТУ імені Дмитра Моторного Скляр О.Г. наголосив, що впровадження студоцентрованого навчання в освітній процес сьогодні передбачає залучення студентської спільноти та стейкхолдерів у формування освітніх програм за спеціальностями, та закликав присутніх взяти активну участь у обговоренні.

Як зазначив Гарант освітньої програми зі спеціальності 263 «Цивільна безпека» к.т.н., професор Рогач Ю.П., здобуття вищої освіти в даній галузі передбачає набування особою теоретичних знань та практичних умінь і навичок, достатніх для успішного виконання професійних обов’язків за обраною спеціальністю. Акцент зроблено на здатності здійснювати виробничо-організаційну діяльність, пов’язану з безпекою виробництва, встановлення відповідності проектів будівництва, реконструкції, технічного оснащення виробничих об’єктів вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, оцінювання наслідків небезпечних подій, аналіз та організація  дій щодо попередження або зменшення рівня негативних наслідків.

В своїй доповіді професор Рогач Ю.П. підкреслив, що за період навчання здобувач вищої освіти отримує не тільки професійні компетентності, але й Soft skills («м’які навички»), які стануть йому у нагоді при працевлаштуванні (знання іноземної мови, здатність працювати в команді тощо). В рамках двосторонніх договорів про встановлення науково-освітянських відносин для задоволення потреб розвитку освіти і науки допускаються індивідуальні угоди про внутрішню та зовнішню академічну мобільність для навчання та проведення досліджень в університетах та наукових установах України, а також країн-партнерів, за допомогою яких кожен студент може побудувати свою індивідуальну траєкторію навчання.

У своїй промові декан факультету АТЕ Іванова І.Є. підкреслила, що в нашому університеті практика залучень здобувачів до вибору дисциплін, обговорення відповідності навчальних програм та розподілу навчального навантаження, існує давно, i кожен студент може здійснити зворотній зв’язок за допомогою «Скриньки побажань».

Жваву дискусію наприкінці зустрічі викликав виступ студентки 11МБЦБ групи Івової Наталії, яка подякувала викладачам кафедри за урахування всіх попередніх зауважень та побажань студентів при складанні освітньо-професійної програми, та запропонувала студентам молодших курсів активно користуватися можливістю одержати практичний досвід на міжнародних практиках у передових країнах світу.

За матеріалами декана факультету АТЕ, к.с.-г.н., доц. Іванової І.Є.

Заступник декана факультету АТЕ з навчальної роботи, к.т.н., доц. Григоренко О.В.

DSC_0033  DSC_0011 photo_2019-12-02_14-41-08 photo_2019-12-02_14-41-09 photo_2019-12-02_14-41-10 (2) photo_2019-12-02_14-41-10

DSC_0020

photo_2019-12-02_14-41-12

DSC_0007